Matsminke, uformell betegnelse på tilsetningsstoffer i mat- og drikkevarer. Betegnelsen brukes særlig om kunstige fargestoffer, men kan også inkludere naturlige fargestoffer og andre tilsetningsstoffer som gjør maten tiltalende eller holdbar, f.eks konserveringsmidler. I Norge er bortimot 400 forskjellige tilsetningsstoffer (E-stoffer) tillatt per 2005. F.eks. kan det i iskrem brukes hele 31 forskjellige fargestoffer og 13 forskjellige søtningsstoffer.

Etter langvarig politisk debatt vedtok Stortinget i januar 2001 å rette seg etter EUs tilsetningsstoff-direktiver fra 1994. Direktivene åpner for bruk av flere tilsetningsstoffer og for at flere av stoffene kan brukes i større mengder og i flere produktgrupper enn tidligere. Se også fargestoffer i mat.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.