Matsminke, uformell betegnelse på tilsetningsstoffer i mat- og drikkevarer. Betegnelsen brukes særlig om kunstige fargestoffer, men kan også inkludere naturlige fargestoffer og andre tilsetningsstoffer som gjør maten tiltalende eller holdbar, f.eks konserveringsmidler. I Norge er bortimot 400 forskjellige tilsetningsstoffer (E-stoffer) tillatt per 2005. F.eks. kan det i iskrem brukes hele 31 forskjellige fargestoffer og 13 forskjellige søtningsstoffer.

Etter langvarig politisk debatt vedtok Stortinget i januar 2001 å rette seg etter EUs tilsetningsstoff-direktiver fra 1994. Direktivene åpner for bruk av flere tilsetningsstoffer og for at flere av stoffene kan brukes i større mengder og i flere produktgrupper enn tidligere. Se også fargestoffer i mat.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.