havsaltflak
Salt er nødvendig i fysiologiske prosesser hos både mennesker og dyr.
Av /Shutterstock.

Salt brukes som tilsetning i mat og som konserveringsmiddel for kjøtt, fisk, meieriprodukter, med mer. Salt er nødvendig i fysiologiske prosesser hos både mennesker og dyr.

Det fysiologiske behovet for salt er anslått til 0,5–1 g per person per dag, mens det gjennomsnittlige dagsforbruket i norsk kosthold er anslått til 10 g per person. Mesteparten av saltet kommer fra industribearbeidede matvarer og råvarer. Saltet som tilsettes under tilberedning og spising, utgjør bare ca. 30 % av forbruket.

Høyt innhold av salt, det vil si av natriumioner (Na+), i kosten kan gi høyt blodtrykk. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å redusere inntaket til under 5 g per person per dag for å redusere denne risikoen. Personer med høyt blodtrykk, eller hjerte- eller nyresvikt, anbefales saltfattig kost ned mot 2 g per person per dag.

Bruk av salt til konservering av mat ble på 1900-tallet betydelig redusert gjennom nye metoder som hermetisering, kjøling, frysing, og så videre. Næringsmiddelindustrien reduserte gjennom 1980- og 1990-årene gradvis saltinnholdet i sine produkter, for eksempel i brød. Noe salt må imidlertid benyttes ved baking, fordi saltet i tillegg til å påvirke smaken, styrker bindingene i glutennettverket.

I industrien brukes salt som råstoff for andre natriumforbindelser, og til produksjon av klor, saltsyre og mange andre kjemiske forbindelser.

Gjennom tidene har salt vært brukt som betalingsmiddel, og det har vært gjenstand for kriger og opprør. Saltets store betydning kan spores i uttrykk som «ikke verdt sitt salt» og i den eldgamle skikken å gi besøkende salt og brød i velkomstgave. I antikken betalte grekerne for slaver med salt, og de romerske soldatene fikk egne saltrasjoner, salarium, som har gitt opphav til ordet salær.

I mange land ble salthandelen gjenstand for spesielle skatter og monopolisering; fra moderne tid kjenner vi Gandhis marsj mot havet som et eksempel på folkelige opprør mot slike ordninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg