Bakenforliggende faktorer er en type feilkilde innen forskning. Hvis man ikke er oppmerksom på en bakenforliggende faktor, kan det føre til at man tar feil i vitenskapelig studier av årsaker og virkninger (årsaksforskning). En bakenforliggende faktor er noe som samvarierer med de undersøkte årsakene og virkningene, men uten selv å inngå i den undersøkte årsakskjeden.

Et tenkt eksempel kan være at man undersøker om det å være høy er en årsak til at man liker kaffe. Hvis man tar med både voksne og barn i undersøkelsen, vil man trolig finne at høye mennesker liker kaffe bedre enn lave mennesker. Det er fordi barn som regel ikke liker kaffe, og er lavere enn voksne. I dette tilfellet er alder den bakenforliggende faktoren. Man tar feil hvis man tror at høyden er årsak til at man liker kaffe, fordi det egentlig er alder som er en viktig årsak både til hvor høy man er og om man liker kaffe.

Utdyping

En bakenforliggende faktor er en variabel som samvarierer med de undersøkte årsaksvariablene og virkningsvariablene uten selv å inngå i den undersøkte årsakskjeden. Ofte vil den bakenforliggende variabelen være en årsaksfaktor som påvirker både årsaksvariablene og virkningsvariablene man studerer. Om sammenhengen mellom årsaks- og virkningsvariablene skyldes en bakenforliggende faktor sier vi at sammenhengen er spuriøs.

I medisinsk sammenheng er tobakksrøyking og alkoholbruk typiske eksempler på bakenforliggende faktorer som kan forstyrre resultater i undersøkelser om forurensningers effekter på helsetilstanden.

En analyse av kjente og mistenkte bakenforliggende faktorer er en viktig del av epidemiologisk og samfunnsvitenskapelig forskningsmetode for å redusere mulighetene for feilslutninger. Bakenforliggende faktorer kan forsterke eller svekke den målbare virkningen av en årsaksfaktor. Andre ord for bakenforliggende faktor er bakenforliggende variabel, konfunderende faktor, konfunderende variabel, eller konfunder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg