Markmus, smågnagerart i hamsterfamilien. Brunfarget (kaffebrun) overside, grå på buken. Kroppslengde 60–145 mm, hale 18–40 mm, vekt 8–70 (85) g. Den er meget lik sin nære slektning fjellrotte. De får flere kull i året (3–7) med vanligvis 3–8 unger per kull. Lever på dyrket mark, i skog, særlig hugstflater med rikelig gress, ved kysten og i høyfjellet. De har bestandsvariasjoner med 3–4 års syklisitet. Forekommer i Nord- og Mellom-Europa samt Asia helt til stillehavskysten. I Norge er den vanlig over hele landet, fra kystområdene og opp i den lavalpine sone. Antagelig vår vanligste smågnager.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.