Skrukketroll, underorden Oniscoidea i ordenen isopoder. Dette er de eneste krepsdyr som har tilpasset seg liv på land. De trives best på mørke og fuktige steder og mange av artene puster med gjeller som ligger godt skjult på undersiden av kroppen. Holder til i kjellere, gamle trestubber og andre mer eller mindre fuktige og mørke steder for å hindre vanntap fra kroppen. De er aktive om natten.

Skrukketroll er ofte gråaktige med flattrykt, tydelig leddelt, oval kropp og syv par føtter. De har ett par antenner. Hunnene bærer ofte egg og små, nyklekte unger i en rugepose under buken.

Lever mest av råtnende plantedeler, alger og sopp. Gjør av og til skade på oppbevart frukt, poteter, kål m.m., samt på potteplanter, særlig unge kimplanter i drivhus. Disse beskyttes ved tildekking med glassplater, og skrukketrollene kan samles inn med utlagte oppskårne rotfrukter el.l.

Det er kjent 25 arter av skrukketroll fra Norge. Fire arter er kun kjent fra drivhus. Vanlig skrukketroll, Porcellio scaber, blir opptil 17 mm lang, og opptrer om våren og høsten under løv, stein og bark. Kommer ofte inn i kjellere. Murskrukketroll, Oniscus asellus, er like vanlig og like stor. Lever ofte i kompost, og kommer inn i drivhus og kjellere. Kuleskrukketroll, Armadillidium vulgare, blir 18 mm, og er eiendommelig ved at den krøller seg sammen til en kule når den forstyrres. Finnes også under løv, stein og råttent tre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.