Kuleskrukketroll, Armadillidium vulgare. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

skrukketroll

Kjellerskrukketroll, også kjent som vanlig skrukketroll, Porcellio scaber.

Av /Bugwood.org.
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Skrukketroll er en krepsdyr-underorden (Oniscoidea) i ordenen isopoder. Dette er de eneste krepsdyrene som har tilpasset seg liv på land. De trives best på mørke og fuktige steder, og mange av artene puster med gjeller som ligger godt skjult på undersiden av kroppen.

Faktaboks

Også kjent som
benkebitere munkelus Oniscoidea tusselus
Vitenskapelig navn
Oniscidea

De holder til i kjellere, gamle trestubber og andre mer eller mindre fuktige og mørke steder for å hindre vanntap fra kroppen. De er aktive om natten.

Skrukketroll er ofte gråaktige med flattrykt, tydelig leddelt, oval kropp og syv par føtter. De har ett par antenner. Hunnene bærer ofte egg og små, nyklekte unger i en rugepose under buken.

De lever mest av råtnende plantedeler, alger og sopp. De gjør av og til skade på oppbevart frukt, poteter, kål med mer, samt på potteplanter, særlig unge kimplanter i drivhus. Disse kan beskyttes ved tildekking med glassplater, og skrukketrollene kan samles inn med utlagte oppskårne rotfrukter eller lignende.

Det er kjent 25 arter av skrukketroll fra Norge. Fire arter er kun kjent fra drivhus. Vanlig skrukketroll, Porcellio scaber, blir opptil 17 mm lang, og opptrer om våren og høsten under løv, stein og bark. De kommer ofte inn i kjellere. Murskrukketroll, Oniscus asellus, er like vanlig og like stor. De lever ofte i kompost, og kommer inn i drivhus og kjellere. Kuleskrukketroll, Armadillidium vulgare, blir 18 mm, og er eiendommelig ved at den krøller seg sammen til en kule når den forstyrres. Den finnes også under løv, stein og råttent tre.

Faktaboks

skrukketroll
Oniscidea
Artsdatabanken-ID
44468

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg