Skadeinsekter, insektarter som gjør skade av økonomisk betydning på kulturplanter, trevirke, næringsmidler, tekstiler osv., eller er helsefarlige for husdyr og mennesker. Plantene representerer insektenes viktigste næring, og de fleste arter har spesialisert seg på hver sine plantearter og -deler.

Symptomene på skade vil som oftest henge sammen med munndelenes bygning. Ved å dyrke jorden har for øvrig mennesket selv «skapt» skadeinsekter, for i naturens husholdning er alle arter for så vidt like «nyttige» eller like «skadelige».

De viktigste skadeinsekter på planter hører til nebbmunner (nymfer og voksne teger, bladlus, sugere m.fl.), biller (larver og voksne bladbiller, barkbiller, snutebiller m.fl.), sommerfugler (larver av møll, viklere, nattfly m.fl.), tovinger (larver av fluer og gallmygg m.fl.) og årevinger (larver av bladveps, barveps m.fl.). I trevirke opptrer særlig borebiller, stokkmaur og trebukker, og i næringsmidler, tekstiler og pelsverk møll og biller. Skadeinsekter på mennesker og husdyr er dels blodsugere (klegg, knott, stikkemygg og veggedyr), snyltere (bremser, lopper, lus, pels- og fjærlus), eller sykdomsoverførende som f.eks. malariamygg, gulfebermygg og tsetsefluer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.