osmium

Metallisk osmium
images-of-elements.com.
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Osmium er et grunnstoff som er et hardt og sprøtt blåhvitt metall. Det har atomnummer 76 og atomsymbol Os, og det tilhører gruppe 8, platinametallene, i periodesystemet. Osmium har et svært høyt smeltepunkt, og av metallene er det bare wolfram og rhenium som har høyere smeltepunkt. Det er også svært tungt – det er bare iridium som har høyere tetthet.

Faktaboks

Etymologi
av gresk 'lukt', fordi osmiumoksid har en stikkende lukt

Osmium skiller seg fra de øvrige platinametallene ved at det lett oksideres av oksygengass ved oppvarming til 150–200 °C til osmium(VIII)oksid, som kontinuerlig damper av.

Syv naturlig forekommende isotoper er kjent. De viktigste er 190Os (26,4 prosent) og 190Os (41,O prosent).

Forekomst

Osmium er et svært sjeldent grunnstoff og utgjør bare omtrent 1·10–8 prosent av jordskorpen. Det forekommer i naturen sammen med de andre platinametallene, oftest som osmium–iridium-legeringer. De viktigste funnstedene er Sør-Afrika, Ural, Nord- og Sør-Amerika, Tasmania, Borneo og Japan. Sammen med de andre platinametallene finnes det også i kobber- og nikkelmalmer fra Canada, Sibir og Sør-Afrika.

Kjemiske egenskaper

Osmium angripes ikke av syrer. Det løses i alkalismelter i nærvær av kraftige oksidasjonsmidler og gir vannløselig osmat(VI), som har kjemisk formel MeI2OsO4.

De hyppigst forekommende oksidasjonstallene er +IV, +VI og +VIII. I vann foreligger osmium i form av større kompleksioner, for eksempel [OsVIO4(OH)2]2 og [OsVIIIO2(OH)4]2.

Fremstilling

Osmium skilles fra de øvrige platinametallene ved at man først behandler et konsentrat av råmetall med kongevann. Platina og palladium løses og etterlater en fast blanding av iridium, rhodium, ruthenium og osmium. Ved smelting i alkalier tilsatt oksidasjonsmidler, for eksempel natriumperoksid, overføres ruthenium og osmium til vannløselig ruthenat og osmat. Deretter oksideres osmiumforbindelser med salpetersyre til osmium(VIII)oksid, OsO4. Oksidet har kokepunkt på 130 °C og blir destillert av, oppsamlet i natronlut og felt ut som OsO2(NH3)4Cl2. Osmium i pulver- eller svampform fås deretter ved reduksjon.

Bruk

Osmiummetall har få anvendelser. Det brukes i legeringer med andre platinametaller for å gi økt hardhet, blant annet i sterkt belastede elektriske kontakter, og i katalysatorer. Osmium(VIII)oksid, den viktigste osmiumforbindelsen, har en rekke anvendelser, se osmiumforbindelser.

Historie

Grunnstoffet ble beskrevet av briten Smithson Tennant i 1804. Sammen med iridium utgjorde det en uløselig rest som ble igjen etter at platinaråmetall var behandlet med kongevann.

Navnet osmium henspiller på den stikkende lukten av osmium(VIII)oksidet, OsO4.

Osmium

Atomsymbol Os
Atomnummer 76
Relativ atommasse 190,23
Smeltepunkt 3033 °C
Kokepunkt 5012 °C
Massetetthet 22,57 g/cm3
Oksidasjonstall IV, V, VI, VII, VIII
Elektronkonfigurasjon [Xe]4f145d66s2

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg