alkalier
Fremstilling
Natrium- og kaliumkarbonat kan fremstilles fra asken av brente plantematerialer. De to stoffene ble derfor kalt alkalier fra slutten av middelalderen. Siden ble alle alkalimetallenes og jordalkalimetallenes hydroksider kalt alkalier.
Natrium- og kaliumhydroksid ble på grunn av sine sterkt etsende virkninger kalt etsalkalier (etsnatron, NaOH; og etskali, KOH), eller kaustiske alkalier. Felles for alle alkalier er at løst i vann blir løsningen basisk (før kalt alkalisk), det vil si at løsningen får en pH på mellom 7 og 14.
I dag kalles alle disse hydroksidene sterke baser.
Skadelige virkninger
Alkaliene er sterke baser, som etser seg inn i og lager dype sår i hud og slimhinner. De forhandles på spesielle flasker for å forebygge forveksling. Flaskene skal oppbevares absolutt utilgjengelig for barn. Sterke baser, som for eksempel salmiakk, kan føre til at det dannes arrvev som forsnevrer spiserøret. Dette hindrer føden i å passere.
Har man tatt inn giften gjennom munnen, skal man straks drikke rikelig med vann. Ved etsing i hud og øyne må man skylle med vann, og denne behandlingen skal, hvis det er mulig, fortsette under transporten til sykehus.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.