alkalier

Artikkelstart

Alkalier er basiske hydroksider som er løselige i vann og som nøytraliserer syrer ved å danne salter. Eksempler på alkalier er: natriumhydroksid (natronlut) og kaliumhydroksid (kalilut).

Faktaboks

Uttale
alkˈalier
Etymologi
alkali fra arabisk al quali ‘aske’; kaustisk fra gresk kaustikos ‘etsende, brennende’
Også kjent som

sterke baser

Fremstilling

Natrium- og kaliumkarbonat kan fremstilles fra asken av brente plantematerialer. De to stoffene ble derfor kalt alkalier fra slutten av middelalderen. Siden ble alle alkalimetallenes og jordalkalimetallenes hydroksider kalt alkalier.

Natrium- og kaliumhydroksid ble på grunn av sine sterkt etsende virkninger kalt etsalkalier (etsnatron, NaOH; og etskali, KOH), eller kaustiske alkalier. Felles for alle alkalier er at løst i vann blir løsningen basisk (før kalt alkalisk), det vil si at løsningen får en pH på mellom 7 og 14.

I dag kalles alle disse hydroksidene sterke baser.

Skadelige virkninger

Alkaliene er sterke baser, som etser seg inn i og lager dype sår i hud og slimhinner. De forhandles på spesielle flasker for å forebygge forveksling. Flaskene skal oppbevares absolutt utilgjengelig for barn. Sterke baser, som for eksempel salmiakk, kan føre til at det dannes arrvev som forsnevrer spiserøret. Dette hindrer føden i å passere.

Har man tatt inn giften gjennom munnen, skal man straks drikke rikelig med vann. Ved etsing i hud og øyne må man skylle med vann, og denne behandlingen skal, hvis det er mulig, fortsette under transporten til sykehus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg