Nikkelmalm, bergart som inneholder nok nikkelmineraler til å kunne anvendes som råmateriale for fremstilling av nikkel.

Det er to hovedtyper av nikkelmalmer: sulfider og silikater.

Sulfidforekomster av nikkel og kobber finnes i gabbro og peridotitt. Enkelte bergartssmelter (magma) i jordskorpen blir ved avkjøling mettet på sulfid som skilles ut som dråper omtrent som olje skiller seg fra vann. Små mengder tungmetaller i magmaet, så som nikkel, kobber, kobolt og platina, vil anrikes i sulfidsmelten. På grunn av sin større densitet vil denne smelten synke i magmaet og samle seg mot bunnen. Etter hvert som bergarten avkjøles og størkner krystalliserer forekomster med pentlanditt, (Fe,Ni)9S8, chalkopyritt (kobberkis), CuFeS2, og pyrrhotitt (magnetkis), Fe1−xS. De største og mest kjente forekomster av denne typen ligger i Sudbury, Ontario, Canada, hvor det er produsert over 7 mill. tonn nikkel. Lignende store forekomster finnes bl.a. ved Thompson, Manitoba i Canada, ved Petsjenga på Kolahalvøya og i Australia.

I Norge kjennes ca. 50 forekomster, den siste i drift var Nikkel og Olivin A/S gruve i Rånafeltet i Ballangen, nedlagt 2002. Den største forekomsten er Flåt nikkelgruver i Evje, som ble nedlagt 1946, etter å ha produsert 2,7 mill. tonn malm, med et nikkelinnhold på 20 000 tonn.

Den andre hovedtypen av nikkelmalm dannes ved forvitring av peridotitt og serpentinitt i tropiske strøk. Ved forvitring frigjøres nikkel, som under spesielle forhold bindes i lite løselige vannholdige nikkelsilikater, bl.a. garnieritt, oppkalt etter franskmannen J. Garnier, som først oppdaget slike malmer på Ny Caledonia i Stillehavet. Forvitringsmalmer finnes også på Filippinene, i Indonesia og på Cuba.

Verdens nikkelproduksjon er (per 2004) ca. 1,3 mill. tonn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.