Ruthenium, metallisk grunnstoff i gruppe 8 i grunnstoffenes periodesystem. Det regnes med blant platinametallene. Rutheniummetall er sølvhvitt, det er meget hardt og sprøtt.

Ruthenium er det sjeldneste av platinametallene. Det forekommer i meget små mengder sammen med de øvrige platinametallene, dessuten i det meget sjeldne mineral lauritt, (Ru,Os)S2.

Kompakt metall er meget motstandsdyktig mot syrer og angripes verken av kalde eller varme syrer, inkludert kongevann. Det løses imidlertid i alkaliske oksiderende smelter. Ved oppvarming i luft blir ruthenium dekket av et tynt sjikt av svart ruthenium(IV)oksid. I kjemiske forbindelser har ruthenium vanligvis oksidasjonstallet +IV.

Ruthenium fremstilles fra blandinger av platinatallene. Etter at platina, palladium og rhodium er fjernet, blir residuet, som inneholder ruthenium, osmium og iridium, smeltet med kaliumhydroksid og nitrat. I den basiske smelten oksideres ruthenium til ruthenat(IV), RuO24 . Man ekstraherer ruthenatet med vann, og ved å behandle med klor blir det oksidert til ruthenium(VIII)oksid, RuO4, som ved oppvarming av løsningen destilleres av. Oksidet samles opp i fortynnet saltsyre og metanol, som reduserer Ru(VIII) til Ru(IV), og ved inndampning utskilles ruthenium(IV)oksidklorid, RuOCl2. Når man gløder dette i hydrogen, får man rutheniummetall som pulver eller svamp, som blir videre omdannet til kompakt metall ved sintring eller ved smelting.

Ruthenium blir brukt som legeringsmetall for platina og palladium for å øke deres hardhet. Slike legeringer blir pga. deres store slitestyrke og korrosjonsbestandighet benyttet i elektriske kontakter, spinndyser for kunstsilke o.a. Palladium-ruthenium-legeringer med 4,5 % ruthenium brukes i smykker og i tannteknikken. Ruthenium kan løse store mengder hydrogen og er derfor blitt foreslått som katalysator ved hydrogeneringsreaksjoner.

Grunnstoffet ble oppdaget av den russiske kjemiker K. K. Klaus i 1844. Hans landsmann G. W. Osann mente allerede i 1828 å ha funnet ruthenium i residua etter at råplatina fra Ural var blitt behandlet med kongevann. Klaus viste at stoffet som Osann mente var rutheniumoksid, var for urent til å kunne betraktes som et oksid av et enkelt, nytt metall.

Kjemisk symbol Ru
Atomnummer 44
Relativ atommasse 101,07
Smeltepunkt 2310 °C
Kokepunkt 4080 °C
Densitet 12,41 g/cm3
Oksidasjonstall -II, 0, I, II, IV, V, VI, VII, VIII
Elektronkonfigurasjon [Kr]4d75s

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.