iridium

Iridium er et grunnstoff som tilhører gruppe 9 i grunnstoffenes periodesystem.

Faktaboks

uttale:
irˈidium
etymologi:
av gresk ‘regnbue’

Iridium er et sølvhvitt, hardt og sprøtt edelmetall med stor mekanisk styrke selv ved høye temperaturer, det tilhører de tyngre platinametallene. Det har størst tetthet av alle grunnstoffer. Iridium er et sjeldent grunnstoff og danner ingen kjente mineraler. I naturen forekommer det bare i legering med andre platinametaller, f.eks. sammen med osmium og i mindre mengder i legeringer med hovedbestanddel platina.

Tre isotoper av iridium er kjent. To er stabile: 191Ir (37,3 %) og 193Ir (62,7 %) og isotopen 192Ir er ustabil.

Kjemiske egenskaper

Metallet er meget korrosjonsbestandig og angripes verken av syrer eller baser. Ved oppvarming til rødglød dannes en tynn film av iridium(IV)oksid på metalloverflaten. Ved oppvarming i oksygenatmosfære over ca. 1000 °C avtar metallet langsomt i vekt fordi det gradvis omdannes til det flyktige trioksidet IrO3. Ved oppvarming reagerer iridium også med klor og fluor. Med klor dannes alt etter forsøksbetingelsene iridium(III)klorid, IrCl3, eller iridium(IV)klorid, IrCl4. Med fluor dannes hovedsakelig IrF6 og noe IrF5. I sine kjemiske forbindelser opptrer iridium for det meste med oksidasjonstall +III og +IV, men man kjenner forbindelser med formelt oksidasjonstall fra −I til +VI. Iridium danner salter og sure vandige løsninger med mange forskjellige farger, derav navnet.

Iridium danner, i likhet med de andre platinametallene, et stort antall kompleksforbindelser. Eksempler på slike er dinatriumheksakloroiridiat, Na2IrCl6·6H2O (svart), trinatriumheksakloroiridiat, Na3IrCl6·12H2O (olivengrønt), og dikaliumheksakloroiridiat, K2IrCl6 (mørke rødt).

Bruk

Pga. sin korrosjonsbestandighet og store hardhet blir iridium brukt som legeringsmetall, f.eks. i platina for å øke den kjemiske bestandigheten og hardheten. Iridium brukes til mange spesielle formål, f.eks. i legeringer for injeksjonsnåler, dentallegeringer, gullsmedartikler, kontakter i fly- og bilmotorer, termoelementer, uttrekningsdyser for glassfibrer, laboratorieartikler for bruk ved høye temperaturer, katalysatorer. Den radioaktive iridiumisotopen 192Ir brukes ved radiografisk kontroll av sveisesømmer og ved kreftbehandling.

Historie

Iridium ble identifisert i 1803 av den britiske kjemikeren S. Tennant. Han isolerte metallet fra det svarte restproduktet som var igjen etter at naturlig forekommende platinalegering var behandlet med kongevann.

Iridium

Kjemisk symbol Ir
Atomnummer 77
Relativ atommasse 192,22
Smeltepunkt 2410 °C
Kokepunkt 4130 °C
Densitet 22,65 g/cm3
Oksidasjonstall -I, 0, I, II, III, IV, V, VI
Elektronkonfigurasjon [Xe]4f145d76s2

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg