Breiflabb, marulk, havulke, Lophius piscatorius,benfiskart i breiflabbfamilien. Stort, bredt hode, stor kjeft og skarpe tenner (tennene kan slås innover, slik at byttefisk lettere kan tas inn i munnen). Kroppen er smal, vanligvis ca. 1 m lang, men kan bli opptil 2 m. Bukfinnene er fortykket, ligner poter, og brystfinnene har armlignende skaft. Breiflabben er en bunnfisk som finnes fra fjæra og ned til mer enn 2000 m dyp. Rovfisk, ligger formodentlig mest stille eller krabber rundt på bunnen og lokker byttet til seg. De tre forreste strålene av første ryggfinne sitter langt fremme, er bøyelige og bevegelige, og den forreste har en lys hudflik som antas å virke som lokkemat. Fisken selv er godt kamuflert; fargen er mørk, marmorert i brunt, og langs munn og sider er det frynsete hudfliker.

Under gytingen, som foregår på dypt vann i april–juni, klebes eggene sammen i et 60–90 cm bredt bånd som kan bli 10 m langt, og som man kan finne drivende i sjøens overflate. Breiflabben finnes fra Island og Finnmark til Middelhavet; nærstående arter utenfor Afrika og Amerikas østkyst.

Insulin ble første gang fremstilt av bukspyttkjertelen fra breiflabb.

Breiflabben ble tidligere bare tatt som bifangst, særlig i trål- og linefiske. Etter 1990 har det imidlertid utviklet seg et direkte fiske etter breiflabb med stormasket garn på mørekysten og på Vestlandet. Fangsten økte fra rundt 700 tonn årlig i 1960-årene til å variere mellom 2000 og 5000 tonn det siste tiåret. Mesteparten som fanges i Norge går til eksport. Verdensfangsten av ulike arter av breiflabb var 100 000 tonn i 1992.

Breiflabb omsettes over disk også som ulke.

Breiflabben blir ofte ansett som «ufisk», men den er en førsteklasses matfisk. Kjøttet er fast, hvitt og velsmakende. Fisken flås og hodekappes og selges som filet. Breiflabb er en god proteinkilde. Den inneholder noe vitamin A og bidrar med selen, sink og kalsium. 100 g breiflabb består av 17,4 g tørrstoff, 15,8 g protein, 0,1 g fett, 80 μg vitamin A, 0,29 mg selen og 49 mg kalsium.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.