Verdenshav og verdensdeler
De sju verdensdelene (Nord- og Sør-Amerika grupperes av og til sammen; Europa og Asia grupperes av og til sammen som Eurasia) og de fem verdenshavene.
Verdenshav og verdensdeler
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Verdenshav er de store havene som skiller mellom verdensdelene.

Faktaboks

Også kjent som
osean

Formelt er det Den internasjonale hydrografiske organisasjonen (engelsk International Hydrographic Organization) som deler opp og setter grenser mellom havområdene. Denne organisasjonen opererer med fire verdenshav: Atlanterhavet, Det indiske hav, Nordishavet og Stillehavet. Sørishavet regnes ikke som et eget hav på grunn av problemet med å avgjøre hvor langt nord det strekker seg. Men det er vanlig å si at Sørishavet omfatter havet rundt Antarktis nord til breddegraden 60°S.

De fem verdenshavene

Hav Størrelse
Stillehavet 169 mill. km²
Atlanterhavet 85 mill. km²
Indiahavet 71 mill. km²
Sørishavet 22 mill. km²
Nordishavet (Polhavet) 16 mill. km²
inndeling av verdenshavene

Stillehavet, Atlanterhavet, Indiahavet, Sørishavet og Nordishavet med grenselinjer mellom dem. Nordishavet er her avgrenset i henhold til International Hydrographic Organization sine vedtak om grenselinjene.

Av .
Lisens: Gnu FDL

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg