Sei er en torskefisk.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lake.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Torskefisker er en stor orden av fisker som omfatter mange arter som er meget viktige for norske og internasjonale fiskerier.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Gadiformes

Ordenen omfatter nå 17 familier, med til sammen over 600 arter. Mange av artene lever på dypt vann og langt mot nord. Det er fortsatt en del uklarheter knyttet til den systematiske inndelingen av denne ordenen, men vi følger her systematikken til Eschmeyer's Catalog of Fishes.

De fleste torskefisker er langstrakte, med bukfinner plassert langt fremme på kroppen nær gjellene. Finnene har myke stråler. Ryggfinnen er ofte meget lang, men er også ofte delt i to eller tre. Gattfinnen kan være delt i to. Nesten alle torskefisker er saltvannsfisker og finnes hovedsakelig i kaldere hav.

I norske farvann har vi representanter for 8 ulike familier og rundt 40 arter. Det er noen av artene som er svært sjeldne gjester, og som kun forekommer på dypt vann og langt mot nord.

Familier i norske farvann

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

torskefisker
Gadiformes
Artsdatabanken-ID
215
GBIF-ID
549

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg