Romance, (eg. romanice, 'på romansk', i motsetning til latine, 'på lat.'), i Spania betegnelse på et episk-lyrisk dikt med 8-stavelses vers og et gjennomgående assonantisk rim i annenhver linje.

De eldste romancer var folkedikt fra 1400-tallet som var beregnet på å synges. De hentet sine motiver dels fra gamle episke dikt og krøniker (hertil hører romance-syklusen om helten Cid Campeador), dels fra samtidsbegivenheter, f.eks. kampene mot maurerne i Granada, og dels var motivene av mer lyrisk karakter. Disse muntlig overleverte folkevisene, som kan sammenlignes med middelalderballadene, ble med tiden svært populære blant de dannede klasser, og ble samlet i egne trykte diktsamlinger, romanceros, fra og med midten av 1500-tallet. Etter hvert ble denne diktformen også ivrig dyrket av tidens fremste poeter, f.eks. Lope de Vega, Góngora, Quevedo. Disse såkalte «kunstromancer» ble utgitt anonymt i egne romanceros, f.eks. Romancero general (1600–14). Formen ble også den herskende versform i det klassiske spanske drama.

På begynnelsen av 1800-tallet gjenoppdaget de tyske romantikerne de spanske romancer. Formen blir fremdeles dyrket av spanske diktere som en egen sjanger i nær tilknytning til folkelig tradisjon; brukt f.eks. av Antonio Machado og Federico García Lorca. Jfr. også romanse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.