romance

Romance, (eg. romanice, 'på romansk', i motsetning til latine, 'på lat.'), i Spania betegnelse på et episk-lyrisk dikt med 8-stavelses vers og et gjennomgående assonantisk rim i annenhver linje.

Faktaboks

Uttale
råmˈanþe

De eldste romancer var folkedikt fra 1400-tallet som var beregnet på å synges. De hentet sine motiver dels fra gamle episke dikt og krøniker (hertil hører romance-syklusen om helten Cid Campeador), dels fra samtidsbegivenheter, f.eks. kampene mot maurerne i Granada, og dels var motivene av mer lyrisk karakter. Disse muntlig overleverte folkevisene, som kan sammenlignes med middelalderballadene, ble med tiden svært populære blant de dannede klasser, og ble samlet i egne trykte diktsamlinger, romanceros, fra og med midten av 1500-tallet. Etter hvert ble denne diktformen også ivrig dyrket av tidens fremste poeter, f.eks. Lope de Vega, Góngora, Quevedo. Disse såkalte «kunstromancer» ble utgitt anonymt i egne romanceros, f.eks. Romancero general (1600–14). Formen ble også den herskende versform i det klassiske spanske drama.

På begynnelsen av 1800-tallet gjenoppdaget de tyske romantikerne de spanske romancer. Formen blir fremdeles dyrket av spanske diktere som en egen sjanger i nær tilknytning til folkelig tradisjon; brukt f.eks. av Antonio Machado og Federico García Lorca. Jfr. også romanse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg