Sosialistiske partier, politiske partier som har økonomisk, sosial og kulturell utjevning som formål, og som søker å oppnå det gjennom sosialisering av de ulike virksomheter i samfunnet, særlig de økonomiske.
Faktaboks
- Uttale
-
sosialˈistiske partier
Man kan skille mellom ulike typer sosialistiske partier alt etter hvilken grad av utjevning de sikter mot og hvor raskt de ønsker å gjennomføre sosialiseringen.
De partier som ønsker en radikal utjevning gjennom meget rask sosialisering, kalles gjerne revolusjonære sosialistiske partier.
Partier som ønsker en nokså fullstendig utjevning, men er villige til å gå mer gradvis frem, og i takt med det folkeflertallet aksepterer, kaller seg gjerne bare sosialistiske, eventuelt venstresosialistiske.
Endelig har man de partier som nøyer seg med å ta til orde for en videre utjevning, og som ønsker en forsiktig og pragmatisk sosialisering. Disse partier kalles vanligvis sosialdemokratiske partier.
I den industrialiserte verden er det i de fleste land, med USA som viktigste unntak, sterke sosialistiske partier. I noen land, som de skandinaviske, er det ett dominerende sosialistisk parti, det sosialdemokratiske; i tillegg er det et mellomstort venstresosialistisk parti, i Norge er det SV.
I andre land, som i en del søreuropeiske, kan det være to store partier: et sosialdemokratisk og et venstresosialistisk, som gjerne tidligere var det kommunistiske partiet.
I Øst-Europa er særlig de sosialdemokratiske partiers størrelse varierende, mens de tidligere statsbærende kommunistpartier (ofte med nye navn) fortsatt er relativt sterke.
I Kina og på Cuba er kommunistpartiene fortsatt statsbærende, men fører en langt mer liberal økonomisk politikk enn tidligere.
I Afrika og Latin-Amerika har de sosialistiske partiene spilt en betydelig rolle. Den er blitt svekket etter kommunismens fall i Øst-Europa, spesielt i Afrika.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.