Falangen (fascistorganisasjon)

Falangen ble grunnlagt i 1933 av José Antonio Primo de Rivera.

Artikkelstart

Falangen var en fascist-lignende politisk kamporganisasjon i Spania. Organisasjonen ble grunnlagt i 1933 av José Antonio Primo de Rivera, som var sønn av diktatoren Miguel Primo de Rivera. Under den spanske borgerkrigen (1936–1939) var Falangen blant Francisco Francos støttespillere. Organisasjonen ble oppløst i 1977.

Faktaboks

Uttale
falˈangen
Etymologi
av spansk falange, ‘falanks, fylking’
Også kjent som
falangistene, falangistpartiet, falangisme spansk Falange Española Tradicionalista y de las Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista

De første årene

Falangistene sluttet seg i 1934 sammen med en beslektet «nasjonal-syndikalistisk» organisasjon under Onésimo Redondo. I september 1934 vedtok organisasjonen et program i 27 punkter. Dets ideer var hentet fra den italienske fascismen og den tyske nazismen. Falangen arbeidet for en korporativ stat hvor alle produktive krefter skulle samles, og den bygde på førerprinsippet, oppløsning av politiske partier, jordreform og nasjonalisering av industri. Falangen brukte «romersk hilsen». Under republikken (1931–1939) hadde Falangen liten betydning.

Borgerkrigen

Etter utbruddet av borgerkrigen i 1936 ble organisasjonen en av general Francisco Francos beste støtter, og den fikk en mengde medlemmer i de distriktene Franco erobret. Primo de Rivera ble henrettet av republikanerne (Francos motstandere) og ble bevegelsens martyr.

Det oppstod strid mellom Falangen og de konservative og klerikale karlister eller requeteer fra Navarra, og i 1937 besluttet Franco, som hadde overtatt ledelsen av Falangen, å slå karlistene og Falangen sammen til ett parti som ble det eneste lovlige i det nye Spania. Franco godtok de 27 punktene fra 1934.

I hovedsak ble det nye partiet preget av Falangens ideer, men Franco forstod å opprettholde en viss likevekt mellom de forskjellige retninger og sikret på den måten sin egen uavhengighet.

Etter borgerkrigen

I 1943 ble Falangens væpnede garder oppløst, og i 1946 omgjorde Franco Falangens nasjonalråd til et mindre utvalg. I 1966 ble det formelt fastslått at den spanske stat skulle bygge på de prinsipper som Den nasjonale bevegelsen stod for, det vil si Falangens program. Bevegelsen ble oppløst i 1977.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg