Miguel Primo de Rivera

Faktaboks

Miguel Primo de Rivera
marki av Estella
Uttale
prˈimo de rivˈera
Født
8. januar 1870
Død
16. mars 1930
Miguel Primo de Rivera var Spanias diktator fra 1923 til 1930.
Av /Bundesarchiv.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Miguel Primo de Rivera var en spansk offiser og politiker som styrte Spania som diktator og statsminister fra 1923 til 1930.

Primo de Rivera deltok i kampen mot opprørerne på Cuba og i krigen mot USA. I 1915 var han guvernør i Cadiz og i 1922 øverstkommanderende (generalkaptein) i Barcelona. I september 1923 gjorde han statskupp og styrte deretter diktatorisk som formann i et «direktorat» av høye militære. I 1925 ble direktoratet opphevet, og Primo de Rivera ble statsminister i en regjering hvor det også var sivile medlemmer. I virkeligheten fortsatte Primo de Riveras diktatur.

Primo de Riveras styre bygde på en snever krets av militære. Hans styre var dog mer humant enn styret i de «totalitære» diktaturstatene. Det ble dannet flere sammensvergelser mot ham, og opposisjonen var i stadig vekst. Til slutt mistet Primo de Rivera kontrollen over hæren og kom også i strid med kongen, og i januar 1930 ble han avsatt.

Hans eldste sønn, José Antonio Primo de Rivera, grunnla det fascistiske partiet Falangen (Falange Española Tradicionalista y de las Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista) i 1933.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg