Miguel Primo de Rivera

Faktaboks

Miguel Primo de Rivera
marki av Estella
uttale:
prˈimo de rivˈera
født:
8. januar 1870
død:
16. mars 1930
Miguel Primo de Rivera var Spanias diktator fra 1923 til 1930.
Av /Bundesarchiv.
Lisens: CC BY SA 3.0

Miguel Primo de Rivera var en spansk offiser og politiker som styrte Spania som diktator og statsminister fra 1923 til 1930.

Primo de Rivera deltok i kampen mot opprørerne på Cuba og i krigen mot USA. I 1915 var han guvernør i Cadiz og i 1922 øverstkommanderende (generalkaptein) i Barcelona. I september 1923 gjorde han statskupp og styrte deretter diktatorisk som formann i et «direktorat» av høye militære. I 1925 ble direktoratet opphevet, og Primo de Rivera ble statsminister i en regjering hvor det også var sivile medlemmer. I virkeligheten fortsatte Primo de Riveras diktatur.

Primo de Riveras styre bygde på en snever krets av militære. Hans styre var dog mer humant enn styret i de «totalitære» diktaturstatene. Det ble dannet flere sammensvergelser mot ham, og opposisjonen var i stadig vekst. Til slutt mistet Primo de Rivera kontrollen over hæren og kom også i strid med kongen, og i januar 1930 ble han avsatt.

Hans eldste sønn, José Antonio Primo de Rivera, grunnla det fascistiske partiet Falangen (Falange Española Tradicionalista y de las Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista) i 1933.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg