Tiamin, (av tio- og amin) (vitamin B1), et viktig vannløselig vitamin. Den biologisk aktive form av tiamin er tiaminpyrofosfat, som er kofaktor for transketolase og for enzymer som dekarboksylerer α-ketosyrer.

Mangel på tiamin i kosten gir hos mennesket mangelsymptomer som er kjent under navnet beriberi. Tidlige symptomer på tiaminmangel er appetittløshet, kvalme, trøtthet og nedsatt konsentrasjonsevne, mens alvorlig tiaminmangel kan gi mental forvirring, anoreksi, ustøhet og ødemer.

Anbefalt daglig inntak av tiamin er 1 mg per dag for voksne kvinner og 1,4 mg per dag for voksne menn. Korn og kornprodukter, særlig av sammalt mel, upolert eller parboiled ris, erter, bønner og magert svinekjøtt er gode kilder for tiamin. Ølgjær inneholder store mengder både av tiamin og andre vitaminer i B-gruppen og kan brukes som vitamintilskudd.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.