(av bio- og -in, om stoff), et av vitaminene i B-komplekset, en prostetisk gruppe i enzymer som katalyserer karboksyleringsreaksjoner, f.eks. i fettsyrestoffskiftet. Det syntetiseres av våre tarmbakterier, og finnes rikelig i bl.a. lever, nyrer, egg og gjær. Melk og enkelte grønnsaker ansees også for å være gode kilder. Anbefalt daglig tilførsel for voksne er 30–100 mg. Biotinmangel forekommer ikke hos menneske bortsett fra i helt spesielle tilfeller. Det er påvist hos enkeltpersoner som spiser ekstremt mye rå egg (6–12 om dagen), og skyldes at rå eggehvite inneholder et protein som binder biotin så hardt at det ikke kan frigjøres av fordøyelsesenzymer. Symptomer på biotinmangel er kvalme, tretthet, depresjon, muskelsmerter og hudforandringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.