Hyfer, celletråder som utgjør grunnvevet i sopp. De kan være grenete og har hos de fleste sopper tverrvegger med porer som slipper cytoplasma gjennom fra celleavsnitt til celleavsnitt. Vekst foregår bare i spissen. Hyfer finnes også hos bakteriegruppen «strålesopp», Actinomycetes, men ellers ikke kjent hos andre livsformer.

Celleveggene hos soppene er permeable, det vil si slipper gjennom enzymer fra cellenes indre og ut i det substratet eller miljøet hvor næringen skal hentes. Dette betyr også at vann kan forsvinne ut av cellene hvis vanntrykket på yttersiden er lavere enn på innersiden. Det er årsaken til at soppene generelt meget  følsomme for uttørking, og at de stort sett lever et skjult liv i bakken eller inne i død eller levende vev av forskjellig slag. Bare når genene skal spres i form av sporer, eksponerer soppene seg i form av et fruktlegeme, som hos de fleste artene er kortlevd.  Dette skjer vanligvis om høsten når luftfuktigheten er på det høyeste og temperaturen er rimelig lav.  

Eter at soppenes enzymer har brutt ned næringstoffene, eller de er tilveiebrakt av en vert (sopprot), vandrer de tilbake gjennom hyfeveggene og inn i cellene. Hva som driver denne transporten er et mysterium.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.