Typisk begersopp med stort apothecium. Oransjebeger (Aleuria aurantia).
Typisk begersopp med stort apothecium. Oransjebeger (Aleuria aurantia).
Lisens: CC BY SA 3.0
Begersopper (skarlagen vårbeger)

Begersopper. Skarlagen vårbeger (Saroschypha austriaca). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Begersopper, en stor underklasse i rekken sekksporesopp, hvor fruktlegemene oftest er beger- eller skålformede. De kalles med et fremmedord for apothecier.

Faktaboks

Også kjent som
Discomycetidae
Vitenskapelig navn
Pezizomycetes

De små begersoppene - Orden Helotiales

De fleste begersoppene hører til denne ordenen, og er små og uanselige, oftest få millimeter store. Disse lever på ved og urteaktige plantedeler. De er inoperkulate, noe som vil si at sporesekken åpner seg med en pore, ikke lokk (operculum).

Noen få er parasitter, for eksempel nåletrekreftsoppene. Flere har imperfekte stadier som opptrer som parasitter, for eksempel slekten Sclerotinia med det imperfekte stadiet Botrytis, gråskimmel, som gjør skade på frukt og grønnsaker.

Noen av de små begersoppene i Helotiales ser ut som små morkler, f.eks. slimmorkel og klubbemorkel.

De store begersoppene - Orden Pezizales

De større begersoppene er fra én til flere cm i diameter, mange med brune, røde, oransje, gule og fiolette farger. Men det fins også noen som neppe blir mer enn et par millimeter. Disse vokser helst på møkk. Orden Pezizales er operkulate begersopper, noe som vil si at sporesekken (ascus) åpner seg med et lokk (operculum). Som oftest er de saprotrofer på jord, råttent trevirke, møkk og brent mark, men noen kan danne sopprot.

Slekten storbegersopper, Peziza, med 20–25 arter, danner ofte store, skålformede apothecier, og vokser gjerne på morken eller råtten ved.

De store morklene kan veie over ett kilo. De tilhører også de store begersoppene. Hos morklene er det opprinnelig begerformete fruktlegemet blitt vrengt oppover og foldet.

Trøfler kan regnes som en form for begersopper hvor begrene er lukket til kuler som vokser under jorden. Kulene er en tilpasning til tørke, og til spredning med dyr som graver opp og spiser fruktlegemene. Trøflene danner sopprot.

Lav 

kvistlav med apothecium
Kvistlav (Hypogymnia physodes) med begerformet fruktlegeme, apothecium.
kvistlav med apothecium
Lisens: CC BY NC SA 3.0

De aller fleste soppene som inngår som soppkomponent i lav, har også begerformete fruktlegemer. Flertallet tilhører orden Lecanorales.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

begersopper
Pezizomycetes
Artsdatabanken-ID
127742
GBIF-ID
316

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg