Gorilla, hann.

Shutterstock. begrenset

Gorilla, vestlig lavlandsgorilla.

Shutterstock. begrenset

Gorilla, den sjeldne fjellgorillaen.

iStockPhoto. begrenset

Gorilla, Gorilla gorilla,er en primatart i menneskeapefamilien, den største av menneskeapene.

Hannene blir større enn hunnene, opptil 180 cm lang med vekt 140–180 kg, mens hunnen blir rundt 150 cm med vekt 90 kg. I fangenskap kan de bli meget fete; helt opp i 340 kg er kjent. Pelsen er svart til brungrå, men blir mer grå med alderen. De har et armfang på opptil tre meter. Hendene hos gorillaen er brede med korte fingrer. Foten minner om menneskefoten, da det tunge dyret går mye nede på bakken. Foten er likevel et typisk griperedskap med en kraftig stortå. Kraniet hos gamle hanner har store valker over øynene og mektige benkammer langs issen og nakken til feste for kjeve- og halsmusklene. Kjevene er meget store og fremstående, kinntennene kraftige og hjørnetennene store og spisse. Hjernekassen er opptil 600 cm3 i volum. Hunnenes kranium, som er mindre og spinklere og som regel mangler benkammer, er mer menneskelignende, og dette gjelder enda mer de nyfødte ungene.

De lever i isolerte familier, som består av en hann, et par-tre hunner og unger av forskjellig alder. De streifer omkring i mer åpne tropeskoger og lever av frukt, bambusskudd, blad, røtter med mer. Om natten har gorillaene tilhold i primitive bo som de bygger i trær, sjeldnere på marka. Hannen sover som regel ved foten av det treet hvor hunnene og ungene holder til. Den har kjempekrefter, og angrepet, såret eller forfulgt, kan gorillaen være farlig. Men som regel angriper den ikke uten at den blir forstyrret.

Det skilles mellom tre underarter av gorilla:

  1. vestlig lavlandsgorilla (G. g. gorilla) er geografisk atskilt fra de to andre underartene, og har hovedtyngden av sin utbredelse i skogene i Gabon, Kongo og Ekvatorial-Guinea, men også i deler av nabolandene Kamerun, Nigeria, Den sentralafrikanske republikk og DR Kongo,
  2. østlig lavlandsgorilla (G. g. graueri) lever i det østlige DR Kongo og
  3. fjellgorilla (G. g. beringei) som lever i skog-/fjelltrakter i DR Kongo, Rwanda og Uganda.

Enkelte regner bare med to separate gorillaarter: vestlig gorilla (G. gorilla) og østlig gorilla (G. beringei).

Gorillaen er sårbar, og har gjennom de siste tiårene gått tilbake i antall. Dette gjelder især bestanden av fjellgorilla, som i dag ikke teller mer enn noen få hundre individer. Av østlig lavlandsgorilla finnes det noen tusen dyr, mens man regner med at bestanden av vestlig lavlandsgorilla teller kanskje så mye som et par hundre tusen individer.

De viktigste truslene mot gorillaen er ødeleggelse av leveområdene og jakt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

5. september 2012 skrev Jørn Støylen

Er det noe som heter Zaïre lenger nå da?

6. september 2012 skrev Kjell-Olav Hovde

Aiai. Det har det vel ikke vært siden 97. Dette må være noe de ikke rakk å fikse før 98-utgaven av papirleksikonet. Takk for fin rettelse.



Beste hilsen Kjell-Olav i redaksjonen

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.