Koko (gorilla)

Faktaboks

Koko
Født
4. juli 1971, San Francisco Zoo
Død
19. juni 2018, Woodside, California
Gorillaen Koko sammen med Penny Patterson under feiringen av Kokos 30-årsdag. Woodside, California, onsdag 4. juli 2001.
Koko
Av /NTB.

Artikkelstart

Koko, opprinnelig kalt Hanabiko, var en hunn av vestlig lavlandsgorilla som fikk omfattende opplæring i tegnspråk. Navnet Hanabiko er japansk for «fyrverkeri-barn» siden hun var født på USAs frigjøringsdag 4. juli.

Biografi

Koko ble født i fangenskap i San Francisco Zoo i 1971. Da Koko var ett år gammel begynte Francine «Penny» Patterson å lære henne tegnspråk for å se i hvilken grad en menneskeape kunne lære å bruke menneskespråk. I 1976 opprettet Patterson The Gorilla Foundation for å kjøpe Koko og fortsette studiet. Patterson fostret selv opp Koko som sitt eget barn og de fikk et foreldre-barn forhold. Koko døde i Woodside sør for San Francisco i 2018.

Tegnspråk

Koko skal ha lært mellom 1000 og 2000 forskjellige ord på tegnspråk, og ved behov laget hun nye ord ved å kombinere tegn hun allerede kunne. Kritikere mener at Patterson overtolket resultatene, men det er liten tvil om at Koko jevnt over var i stand til å kommunisere sine meninger og ønsker og føre en enkel dialog ved hjelp av tegnspråk.

Medieoppmerksomhet

Koko var avbildet på forsiden av National Geographic Magazine to ganger: den første gangen i oktober 1978 da hun tok bilde av seg selv i et speil, og i januar 1985 sammen med den første av hennes flere katter. Boken Patterson skrev om kattungen Koko fikk (engelsk Koko's Kitten) har blitt brukt i undervisning i USA. Koko har blitt besøkt av mange kjendiser som Robin Williams, Betty White og Leonardo Di Caprio.

The Gorilla Foundation bruker Koko som sin frontfigur i sitt arbeid for å bevare gorillaer gjennom kommunikasjon med dem.

Andre språkprosjekter med menneskeaper

På 1960-tallet var det flere prosjekter som forsøkte å lære menneskeaper å kommunisere med tegnspråk eller piktogrammer. Noen kjente eksempler er Washoe, Nim Chimpsky (sjimpanser), Chantek (orangutang) og Kanzi (dvergsjimpanse).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg