Koko, opprinnelig kalt Hanabiko, var en hunn av vestlig lavlandsgorilla som fikk omfattende opplæring i tegnspråk. Navnet Hanabiko er japansk for «fyrverkeri-barn» siden hun var født på USAs frigjøringsdag 4. juli.

Koko ble født i fangenskap i San Francisco Zoo i 1971. Da Koko var ett år gammel begynte Francine "Penny" Patterson å lære henne tegnspråk for å se i hvilken grad en menneskeape kunne lære å bruke menneskespråk. I 1976 opprettet Patterson The Gorilla Foundation for å kjøpe Koko og fortsette studiet. Patterson fostret selv opp Koko som sitt eget barn og de fikk et foreldre-barn forhold. Koko døde i Woodside sør for San Francisco i 2018.

Koko skal ha lært mellom 1000 og 2000 forskjellige ord på tegnspråk, og ved behov laget hun nye ord ved å kombinere tegn hun allerede kunne. Kritikere mener at Patterson overtolket resultatene, men det er liten tvil om at Koko jevnt over var i stand til å kommunisere sine meninger og ønsker og føre en enkel dialog ved hjelp av tegnspråk.

Koko var avbildet på forsiden av National Geographic Magazine to ganger: den første gangen i oktober 1978 da hun tok bilde av seg selv i et speil, og i januar 1985 sammen med den første av hennes flere katter. Boken Patterson skrev om kattungen Koko fikk (engelsk Koko's Kitten) har blitt brukt i undervisning i USA. Koko har blitt besøkt av mange kjendiser som Robin Williams, Betty White og Leonardo Di Caprio.

The Gorilla Foundation bruker Koko som sin frontfigur i sitt arbeid for å bevare gorillaer gjennom kommunikasjon med dem.

På 1960-tallet var det flere prosjekter som forsøkte å lære menneskeaper å kommunisere med tegnspråk eller piktogrammer. Noen kjente eksempler er Washoe, Nim Chimpsky (sjimpanser), Chantek (orangutang) og Kanzi (dvergsjimpanse).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.