Gomme, også kalt gubbost, gumme, rauost, mølse, søst, dravle; gammel norsk melkerett. Lages av helmelk, skummet melk eller en blanding av begge deler. Fremstillingsteknikken varierer fra distrikt til distrikt. Ostemassen felles ut med løype eller surmelk. Myse og ostemasse dampes deretter inn til en grøtaktig masse som helles over i former eller fat og kan skjæres med kniv når den er stivnet. Mindre innkokt blir den kalt «haglett».

Gomme er gulbrun til rød, med mange hvite ostekorn i massen. Den kan også tilsettes mel, egg og sukker. Noen varianter inneholder også rosiner. Gomme har vært vanlig gjestebudskost, og Gunnerus (1774) mener navnet kommer av at den har vært brukt til barselmat (gumma = kone). Retten er tidkrevende å lage, for melken skal koke til den skifter farge, dvs. i minst 7–8 timer.

Gome er fortsatt vanlig på Sør- og Vestlandet, men oppskriftene varierer fra sted til sted. Serveres gjerne til lefse som festmat. I de senere år er produksjonen av gomme tatt opp ved flere meierier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.