Faktaboks

Johan Ernst Gunnerus
Uttale
gunnˈerus
Født
26. februar 1718, Christiania (nå Oslo)
Død
25. september 1773, Kristiansund
Virke
Biskop og polyhistor
Familie

Foreldre: Stadsfysikus Erasmus Gunnerus (Rasmus Gunner) (død 1732) og Anna Gerhard.

Ugift.

Johan Ernst Gunnerus

Maleri. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Johan Ernst Gunnerus
Av /※.

Johan Ernst Gunnerus var en norsk teolog og vitenskapsmann. Gunnerus' hovedinteresse var naturvitenskapene. På visitasreiser i sitt store bispedømme, hele det nordafjelske Norge, samlet han inn et veldig materiale og offentliggjorde mange zoologiske, mineralogiske og botaniske avhandlinger.

Dyreliv og flora

Han var særlig opptatt av dyrelivet i havet langs nordlands- og trøndelagskysten og skrev fremragende arbeider over koraller og hailignende fisker, men hovedverket hans er Flora norvegica (2 bind, 1766 og 1772, 2. bind utgitt posthumt i 1776).

Han var også folkeminnesamler, opptegnet norske plantenavn og etterlot seg en norsk ordsamling. Han var en av de første som foreslo eget norsk universitet. Plantefamilien Gunneraceae, med slekten gunnerusblad, er oppkalt etter Gunnerus.

Stillinger

Gunnerus studerte i København, Halle og Jena og ble ekstraordinær professor i filosofi ved universitetet i København i 1755. I 1758 ble han biskop i Trondheim, og i 1760 stiftet han Det Trondhjemske Selskab sammen med Peter Frederik Suhm og Gerhard Schøning, fra 1767 kalt Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ehrencron-Müller, H.: Forfatterlexikon [...], B. 3, 1926
  • Gilje, Nils & Tarald Rasmussen: Norsk idéhistorie, b. 2, 2002
  • Johan Ernst Gunnerus : mindeblade, utgit av Det kongelige norske videnskabers selskab, 1918

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg