Johan Ernst Gunnerus

Faktaboks

Johan Ernst Gunnerus
uttale:
gunnˈerus
født:
26. februar 1718, Christiania
død:
25. september 1773, Kristiansund

Maleri. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Johan Ernst Gunnerus
Av /※.

Johan Ernst Gunnerus var en norsk teolog og vitenskapsmann født i Oslo. Gunnerus' hovedinteresse var naturvitenskapene. På visitasreiser i sitt store bispedømme, hele det nordafjelske Norge, samlet han inn et veldig materiale, og offentliggjorde mange zoologiske, mineralogiske og botaniske avhandlinger.

Dyreliv og flora

Han var særlig opptatt av dyrelivet i havet langs nordlands- og trøndelagskysten, og skrev fremragende arbeider over koraller og hailignende fisker, men hovedverket hans er Flora norvegica (2 bind, 1766 og 1772, 2. bind utgitt posthumt i 1776).

Han var også folkeminnesamler, opptegnet norske plantenavn og etterlot seg en norsk ordsamling. Han var en av de første som foreslo eget norsk universitet. Plantefamilien Gunneraceae, med slekten gunnerusblad, er oppkalt etter Gunnerus.

Stillinger

Gunnerus studerte i København, Halle og Jena, og ble ekstraordinær professor i filosofi ved universitetet i København i 1755. I 1758 ble han biskop i Trondheim, og i 1760 stiftet han Det Trondhjemske Selskab sammen med Peter Frederik Suhm og Gerhard Schøning, fra 1767 kalt Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg