råmelk

Råmelk er den melka som kua produserer de første 4–5 dagene etter kalvingen. Råmelk er helt nødvendig for kalvens immunsystem, og alle kalver får råmelk de første dagene.

Råmelk inneholder hos alle pattedyr store mengder antistoffer som kan tas opp av avkommet de første timene etter fødselen. Gjennom råmelken overføres derfor immunitet fra moren til avkommet direkte. Dette er av stor betydning for overlevelse de første ukene og månedene.

Om råmelk hos mennesket, se kolostrum.

Matlaging

Råmelk har betydelig høyere proteininnhold enn normal melk, og ved oppvarming koagulerer den til en geléaktig masse (kjelost). Fra gammelt av har dette vært en skattet melkerett (kalvedans), ofte blandet sammen med annen mat, som for eksempel søt melk, grøt og brød.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg