Råmelk er kumelk som produseres de første 4–5 dager etter kalvingen. Råmelk er helt nødvendig for kalvens immunsystem, og alle kalver får råmelk de første dagene.

Råmelken inneholder hos alle dyr store mengder antistoffer som kan tas opp av avkommet de første timene etter fødselen. Gjennom råmelken overføres derfor immunitet fra moren til avkommet direkte. Dette er av stor betydning for overlevelse de første ukene og månedene.

Om råmelk hos mennesket, se kolostrum.

Råmelk har betydelig høyere proteininnhold enn normal melk, og ved oppvarming koagulerer den til en geléaktig masse (kjelost). Fra gammelt av har dette vært en skattet melkerett (kalvedans), ofte blandet sammen med annen mat, som for eksempel søt melk, grøt og brød. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.