Mysost er laget av innkokt myse. Siden myse er et restprodukt av melk etter produksjon av ost, inneholder myse svært lite ostestoff (protein). Mysost er derfor ikke definert som ost.
Faktaboks
- Også kjent som
-
Brunost, rauost
Siden myse inneholder melkesukker (laktose), blir sukkeret karamellisert i kokeprosessen. Når vannet har fordampet, står man igjen med rødbrunt karamellisert melkesukker. Mysosten smaker derfor søtt. Fargen på mysosten har gjort at den har fått navnet brunost, men i Gudbrandsdalen kalles osten gjerne rauost.
Mysost, brunost og rauost er derfor ulike navn på samme produkt. Primost er også et navn vi finner i historiske kilder.
Mysost skjæres med ostehøvel og er et produkt med sterke tradisjoner i Norge. Mysost serveres gjerne på vafler, men er også vanlig norsk pålegg på brød, potetlefse, sveler og knekkebrød.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.