Termoelektrisk effekt er en fellesbetegnelse på fenomener som kjennetegnes ved at det oppstår elektriske strømmer eller spenninger på grunn av temperaturforskjeller i eller mellom elektriske ledere eller halvledere, og tilsvarende motsatte fenomener, hvor elektriske strømmer leder til oppvarming eller avkjøling avhengig av strømmens retning.

Faktaboks

Uttale
termoelˈektrisk effekt

Effekten har følgende årsak: En temperaturforskjell i et ledende materiale forårsaker en varmestrøm. Dette fører til diffusjon av frie elektroner. Dermed separeres positive ioner og negativt ladde elektroner, og det oppstår en potensialforskjell, det vil si en elektrisk spenning. Dette fører igjen til en elektrisk strøm i materialet.

Det skjelnes gjerne mellom tre termoelektriske effekter:

Seebeckeffekten anvendes i termoelementer.

Peltiereffekten utnyttes i kjøleelementer, helst for nedkjøling av små volum, for eksempel elektroniske komponenter eller prøver for mikroskopering.

Thomsoneffekten har liten praktisk betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg