Hendrik Antoon Lorentz

Faktaboks

Hendrik Antoon Lorentz
Uttale
lˈå:r-
Født
18. juli 1853, Arnheim, Nederland
Død
4. februar 1928, Haarlem, Nederland
Hendrik Antoon Lorentz
Lorentz gjorde grunnleggende arbeider over elektronteorien.
Hendrik Antoon Lorentz

Hendrik Antoon Lorentz

Av /NTB Scanpix ※.

Hendrik Antoon Lorentz var en nederlandsk fysiker. Han fikk sammen med Pieter Zeeman Nobelprisen i fysikk i 1902 for arbeider innen elektromagnetisme. Han er også kjent for utviklingen av lorentztransformasjoner.

Biografi

I 1878 ble han professor i fysikk i Leiden, fra 1912 var han forskningsdirektør for Teiler-instituttet i Haarlem og ekstraordinær professor i Leiden.

Forskning

Elektronteori

Lorentz gjorde grunnleggende arbeider over elektronteorien (1895), og viste at James C. Maxwells elektromagnetiske ligninger kan utledes når man antar at elektrisiteten eksisterer i form av elektroner, partikler som man den gang ikke kjente til. Da Pieter Zeeman i 1896 fant forandringen av lysets bølgelengde når lysemisjonen skjer i et magnetfelt (zeemaneffekt), kunne han forklare effekten ved Lorentz' elektronteori og kunne bestemme elektronets spesifikke ladning. For disse arbeidene delte Lorentz og Zeeman Nobelprisen i fysikk i 1902.

Lorentztransformasjoner

I 1892 fremsatte Lorentz hypotesen om lorentzkontraksjonen. I 1904 anvendte han forkortningshypotesen på elektronene og utledet de lorentzske transformasjonsligninger (se lorentztransformasjoner).

Havstrømmer

Fra 1919 ledet Lorentz undersøkelser og foretok beregninger av havstrømningenes innflytelse ved tørrleggingen av Zuidersjøen, et arbeid av stor praktisk betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg