Faktaboks

Thales fra Milet
Uttale
thˈales
Født
625 fvt.
Død
545 fvt.
Levetid - kommentar
fødselsår og dødsår er omtrentlige
Thales fra Milet
Thales er den første greske matematikeren vi kjenner til. Bilde fra Diogenes Laertius' Liv, 1761.
Av .

Thales fra Milet var en gresk filosof fra Milet i Lilleasia som var grunnlegger av den joniske naturfilosofi.

Han regnes som den vestlige kulturs første vitenskapsmann og filosof fordi han synes å være den første som søker og foreslår naturlige forklaringer på naturprosessene, dette i motsetning til for eksempel Homers mytologisk-religiøse beretninger. Thales skal ha ment at vann er alle tings egentlige urstoff eller grunnstoff, kanskje også at alt er levende og besjelet. Han var etter tradisjonen også forretningsmann og politiker og fikk status som en av Hellas' sju vise. Thales tidfestes etter sin forutsigelse av en solformørkelse, som man nå regner fant sted 585 fvt.

Platon og Aristoteles formidler hver sin historie om Thales som et slags urbilde på filosofen. I Platons dialog Theaitetos (174A) gjør en tjener narr av ham fordi han har falt i en grøft mens han studerte stjernene. Det påstått latterlige er at Thales kjenner til stjernene, men ikke ser hva som er rett foran bena sine.

I Politikken I (kapittel 11) forteller Aristoteles at folk rakket ned på Thales for hans fattigdom, og påstod at dette viste at filosofi er unyttig. Thales brukte da sitt kjennskap til himmelfenomener til å forutsi olivenhøsten, og sikret seg monopol på olivenpressene mens dette fortsatt kostet lite. I desperasjon måtte alle betale den pris Thales krevde for å benytte pressene da olivenmodningen inntraff. Aristoteles konkluderer: «Han samlet en masse penger, og viste at filosofer enkelt kunne bli rike hvis de ville, men at dette ikke var noe de brydde seg om å bli».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg