Michael Faraday

Faktaboks

Michael Faraday
Uttale
fˈærədei
Født
22. september 1791, Newington Butts, (nå Southwark bydel) England
Død
25. august 1867, Hampton Court Palace, Middlesex (nå London)
Michael Faraday, britisk fysiker og kjemiker; sønn av en grovsmed i London, kom som gutt i bokbinderlære og leste det han fant av naturvitenskapelige bøker. Maleriet er fra 1842.
Av .

Michael Faraday, britisk fysiker og kjemiker; sønn av en grovsmed i London, kom som gutt i bokbinderlære og leste det han fant av naturvitenskapelige bøker. 1813 ble han assistent hos Humphry Davy ved Royal Institution. Her lærte han fysikk og kjemi. 1824 ble han medlem av Royal Society, 1825 direktør for Royal Institution etter Davy og 1833 utnevnt til professor samme sted.

Faraday er kanskje den største eksperimentelle vitenskapsmann som har levd. I sine dagbøker, som er utgitt samlet, beskriver han fra dag til dag hvorledes han kom frem til sine oppdagelser. Hans største bedrift var oppdagelsen av elektromagnetisk induksjon (1831) og hans forklaring av elektromagnetismen ved kraftlinjebildet. Faradays tanker her var grunnlaget for Maxwells elektromagnetiske teori, som igjen er grunnlaget for både elektroteknikken og for en viktig del av den teoretiske fysikk. Faraday utførte også undersøkelser av gassers kondensasjon og av stållegeringer. Han fant lovene for elektrolysen (1833–34) og for elektrostatisk induksjon i dielektriske legemer (1837–38), se Faradays lover. 1845 oppdaget han at lysets polarisasjonsplan kan dreies i et magnetisk felt (se faradayeffekt), og samme år oppdaget han diamagnetismen. Se også gassutladning og Faradays skivedynamo.

Sine meddelelser til Royal Society samlet Faraday i Experimental Researches in Electricity (3 bd., 1839–55) og i Researches in Chemistry and Physics (1859).

Faraday beskrives som enkel og beskjeden, men med et overlegent arbeidssett og genial intuisjon. Hans fremgang fra enkle kår til de høyere lag av det strengt lagdelte britiske samfunn ansees som bemerkelsesverdig.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg