Faktaboks

James Prescott Joule
Uttale
dʒu:l
Født
24. desember 1818, Salford i Lancashire i England (Nordvest for Manchester)
Død
11. oktober 1889, Sale i Chesire i England (Sydvest for Manchester)
Bildet er fra store norske leksikon 3.utgave Bind 8 side 217.

James Prescott Joule var en britisk fysiker og ølbrygger. Energienheten joule er oppkalt etter ham.

Joules far eide og drev et ølbryggeri som sønnen arvet og drev videre. Det ga ham tid og anledning til å gjøre vitenskapelige eksperimenter. Han hadde hatt John Dalton som lærer, og ble av ham overbevist at atomer og molekyler eksisterer.

Da Joule startet sine eksperimenter var den alminnelige oppfatning at varme var en slags væske, men Joule viste gjennom forskjellige eksperimenter utført gjennom flere år at varme og mekanisk arbeid begge er en form for energi. De ble målt i forskjellige enheter, men Joule bestemte overgangsfaktoren mellom dem. Det første resultatet av disse undersøkelsene ble fremlagt i et møte i British Association 21. august 1843. Han kunne da angi varmeenhetens mekaniske ekvivalent, det vil si det arbeidet som svarer til en varmemengde på 1 kalori, med stor nøyaktighet. Resultatet var mindre enn 1 % fra dagens verdi, 1 kalori = 4,184 J.

Mange fysikere var skeptiske, men han utviklet nye eksperimenter og i løpet av noen år ble hans syn akseptert av alle (se Joules lov). I dette arbeidet han særlig sammen med William Thomson, Lord Kelvin som opprinnelig var skeptisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg