Bildet er fra store norske leksikon 3.utgave Bind 8 side 217. Falt i det fri (Public domain)

James Prescott Joule, britisk fysiker og ølbrygger. Energienheten joule er oppkalt etter ham.

Joules far eide og drev et ølbryggeri som sønnen arvet og drev videre. Det ga ham tid og anledning til å gjøre vitenskapelige eksperimenter. Han hadde hatt John Dalton som lærer, og ble av ham overbevist at atomer og molekyler eksisterer noe ikke alle den gang var.

Da Joule startet sine eksperimenter var den alminnelige oppfatning at varme var en slags væske, men Joule viste gjennom forskjellige eksperimenter utført gjennom flere år at varme og mekanisk arbeid begge er en form for energi. De ble målt i forskjellige enheter, men Joule bestemte overgangsfaktoren mellom dem.  Det første resultatet av disse undersøkelsene ble fremlagt i et møte i British Association 21. august 1843. Han kunne da angi varmeenhetens mekaniske ekvivalent, dvs. det arbeidet som svarer til en varmemengde på 1 kalori, med stor nøyaktighet. Resultatet var mindre enn 1 % fra dagens verdi, 1 kalori = 4,184 J.

Mange fysikere var skeptiske, men han utviklet nye eksperimenter og i løpet av noen år ble hans syn akseptert av alle (se Joules lov). I dette arbeidet han særlig sammen med William Thomson, Lord Kelvin som opprinnelig var skeptisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.