Luigi Galvani

Faktaboks

Luigi Galvani
Uttale
galvˈani
Født
9. september 1737, Bologna
Død
4. desember 1798, Bologna

Artikkelstart

Luigi Galvani var en italiensk lege og naturforsker. Han er kjent som en pioner i studiet av elektriske fenomener i dyr, blant annet frosker (se bilde). Galvaniske elementer er oppkalt etter Luigi Galvani.

Biografi

Galvani var lektor i anatomi ved Universitetet i Bologna fra 1762 og ble i 1775 professor i anatomi samme sted. Galvani giftet seg i 1762 med Lucia Galeazzi som ble has assistent i mange av Galvanis eksperimenter og også bidro i redigeringen av hans vitenskapelige artikler. Under Napoleons besettelse av Nord-Italia ble han 1797 avsatt fra sin stilling, men gjeninnsatt året etter.

Vitenskapelig virke

I 1780 oppdaget han under et forsøk med en frosk, som han hadde preparert slik at den indre lårnerven var blottlagt, at musklene i låret trakk seg sammen som i krampetrekninger når nerven ble berørt med spissen av en kniv. En ladet elektrisermaskin stod i nærheten, og en person som var til stede, mente at virkningen kom hver gang det slo en gnist over i maskinen. Galvani gjennomførte deretter en rekke undersøkelser over elektrisitetens virkning på muskler og nerver, og dro den slutning at krampetrekningene skyldtes en egen type dyrisk elektrisitet som fantes i nerver og muskler.

Da han forbandt muskel og nerve med en ledning som bestod av to metaller, for eksempel kobber og jern, ble trekningen i musklene langt sterkere enn da ledningen var en enkelt metalltråd.

Allesandro Volta forstod at dette hadde sammenheng med de to metallene som var i forbindelse med en ledende væske. Det ledet ham i 1794 til oppdagelsen av elektrisk strøm, som han gav navnet galvanisme. Dette ledet til oppfinnelsen av Galvaniske elementer og batterier.

Galvani oppdaget senere de elektriske organene hos elektriske skater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg