Faktaboks

Pierre Simon Laplace
Marquis de
Uttale
laplˈas
Født
1749
Død
1827
Pierre Simon Laplace
Pierre Simon Laplace
Av .

Pierre Simon Laplace, fransk matematiker. Hans hovedverk er Mécanique céleste (5 bd., 1799–1825), hvor han behandler alle problemer angående himmellegemenes bevegelse, særlig problemet om solsystemets stabilitet. Exposition du système du monde (1796) er en populær fremstilling av de samme problemer. Der fremsetter han den såkalte nebularhypotesen om solsystemets opprinnelse.

Blant hans bidrag til matematikken er Théorie analytique des probabilités (1812), et av kildeskriftene i sannsynlighetsregningens historie. I Essai philosophique (1814) blir de samme problemer diskutert uten innviklede matematiske hjelpemidler. Her fremsettes også det begrep som har fått navnet «Laplaces verdensånd» som avspeiler hans ekstremt mekanistiske og deterministiske verdensoppfatning. For et vesen som kjente til alle stoffpartiklers beliggenhet på et gitt tidspunkt og alle krefter som virker i naturen, ville «ingenting være usikkert, og fremtiden så vel som fortiden ville være nærværende for dette vesen».

Laplace var medlem i kommisjonen til innføring av metersystemet, ble adlet av Napoleon og var en kort tid innenriksminister. Fra 1773 var han medlem av vitenskapsakademiet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg