Et kvant er i fysikken en størrelse som forekommer i en bestemt, udelelig mengde.

Kvant er et sentralt konsept i kvantemekanikk, som er en veletablert teori innen fysikk. Fysiske størrelser, slik som energi og bevegelsesmengde, har i hovedsak kontinuerlige verdier innen klassisk fysikk. I motsetning vil fysiske størrelser på atomær skala kun forekomme i udelelige mengder kalt kvant. Man sier at størrelsene er kvantiserte siden de kun kan ha bestemte verdier og ikke variere kontinuerlig.

Virkningskvantet, også kalt Plancks konstant og som regel betegnet med symbolet h, er den minste mengde av virkning, det vil si av produktet energi ganger tid. Plancks konstant er en naturkonstant av fundamental betydning i moderne fysikk.

Strålingskvant eller foton (gammakvant, lyskvant) er den minste mengde elektromagnetisk stråling som kan sendes ut med en bestemt frekvens. Strålingskvantet fører med seg en energimengde, energikvantet, som er lik virkningskvantet h multiplisert med frekvensen f, og en spinnmengde, elementærkvantet for spinn, som er lik virkningskvantet h dividert med 2π (to pi) og som betegnes med symbolet (leses h-strek).

Det elektriske elementærkvant, elementærladningen, er den minste elektriske ladning man kjenner for frie partikler, som regel betegnet med e. Protonet har ladning e og elektronet −e.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.