Et kvant er i fysikken en størrelse som forekommer i en bestemt, udelelig mengde.

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘hvor stor, hvor meget’

Beskrivelse

Illustrasjon av kvant av elektromagnetisk stråling: fotoner.
Et foton er den minste enheten av en elektromagnetisk stråling. Med andre ord er et foton det samme som et strålingskvant. På bildet har det lilla fotonet (bølgen) mye høyere energi enn det gule fotonet (bølgen), da energien bestemmes av frekvensen til bølgen.
Av .

Kvant er et sentralt konsept i kvantemekanikk, som er en veletablert teori innen fysikk. Fysiske størrelser, slik som energi og bevegelsesmengde, har i hovedsak kontinuerlige verdier innen klassisk fysikk. I motsetning vil fysiske størrelser på atomær skala kun forekomme i udelelige mengder kalt kvant. Man sier at størrelsene er kvantiserte siden de kun kan ha bestemte verdier og ikke variere kontinuerlig.

Eksempler

Virkningskvantet, også kalt Plancks konstant og som regel betegnet med symbolet h, er den minste mengde av virkning, det vil si av produktet energi ganger tid. Plancks konstant er en naturkonstant av fundamental betydning i moderne fysikk.

Strålingskvant eller foton (gammakvant, lyskvant) er den minste mengde elektromagnetisk stråling som kan sendes ut med en bestemt frekvens. Strålingskvantet fører med seg en energimengde, energikvantet, som er lik virkningskvantet h multiplisert med frekvensen f. Strålingskvantet fører også med seg en spinnmengde som er lik virkningskvantet h dividert med 2π (to pi) og som betegnes med symbolet (leses h-strek).

Det elektriske elementærkvant, elementærladningen, er den minste elektriske ladning man kjenner for frie partikler, som regel betegnet med e. Protonet har ladning e og elektronet −e.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg