Kaviar, (over fr., fra tyrk.), rogn av forskjellige fisk, først og fremst av størartene, spises ukokt, frisk eller saltet. Den beste sort er av sterletten (Acipenser ruthenus), dernest av de andre stører. Den største produksjonen av kaviar foregår i Russland ved elvene som renner ut i Kaspiske hav og Svartehavet. Den beste kaviaren produseres før rognen er moden og legges med bare 3 prosent salttilsetning i små blikkdåser eller glass som må holdes avkjølt. Den er en grøtaktig, svartgrønn masse av rognkorn på ca. 2 mm i tverrmål.

Mange andre fiskesorters rogn brukes på samme vis: ørret, sik, lagesild, gjørs, gjedde, rognkjeks, makrell, lodde og fremfor alt torsk i Norge. Den norske torskerognkaviaren brukes i store mengder, den er oftest lettrøkt og krydret. Rognen til denne kaviaren blir sukkersaltet og lagret på tønner før den anvendes.

Kaviar av torskrogn inneholder en god del fett, ca. 33 g/100 g. Av dette er nesten 20 g flerumettet fett. Innholdet av kolesterol er ca. 150 mg/100 g, dvs. omtrent på samme nivå som reker. Energiinnholdet er ca. 1650 kJ/100 g (ca. 400 kcal).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.