Kaviar er rogn av forskjellige fisk som spises ukokt, enten frisk eller saltet. Det er først og fremst rogn fra stører som brukes til kaviar. Den beste sorten er av sterletten (Acipenser ruthenus)

Den største produksjonen av kaviar foregår i Russland ved elvene som renner ut i Kaspiske hav og Svartehavet. Den beste kaviaren produseres før rognen er moden og legges med bare 3 prosent salttilsetning i små blikkdåser eller glass som må holdes avkjølt. Den er en grøtaktig, svartgrønn masse av rognkorn på ca. 2 mm i tverrmål.

Mange andre fiskesorters rogn brukes på samme vis: ørret, sik, lagesild, gjørs, gjedde, rognkjeks, makrell, lodde og fremfor alt torsk i Norge.

Den norske torskerognkaviaren brukes i store mengder. Den er oftest lettrøkt og krydret. Rognen til denne kaviaren blir sukkersaltet og lagret på tønner før den anvendes.

Kaviar av torskerogn inneholder en god del fett, ca. 33 g/100 g. Av dette er nesten 20 g flerumettet fett. Innholdet av kolesterol er ca. 150 mg/100 g, det vil si omtrent på samme nivå som reker. Energiinnholdet er ca. 1650 kJ/100 g (ca. 400 kcal).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.