kaviar

Svart kaviar og rømme er klassisk tilbehør til russiske blinis, som er små, tykke pannekaker.
Blinis med sort kaviar av /Matprat.no. Gjengitt med tillatelse

Kaviar er rogn av forskjellige fisk som spises ukokt, enten frisk eller saltet. Det er først og fremst rogn fra stører som brukes til kaviar. Den beste sorten er av sterletten (Acipenser ruthenus)

Faktaboks

Uttale
kaviˈar
Etymologi
over fransk, fra tyrkisk

Den største produksjonen av kaviar foregår i Russland ved elvene som renner ut i Kaspiske hav og Svartehavet. Den beste kaviaren produseres før rognen er moden og legges med bare 3 prosent salttilsetning i små blikkdåser eller glass som må holdes avkjølt. Den er en grøtaktig, svartgrønn masse av rognkorn på ca. 2 mm i tverrmål.

Mange andre fiskesorters rogn brukes på samme vis: ørret, sik, lagesild, gjørs, gjedde, rognkjeks, makrell, lodde og fremfor alt torsk i Norge.

Den norske torskerognkaviaren brukes i store mengder. Den er oftest lettrøkt og krydret. Rognen til denne kaviaren blir sukkersaltet og lagret på tønner før den anvendes.

Næringsinnhold

Kaviar av torskerogn inneholder en god del fett, ca. 33 g/100 g. Av dette er nesten 20 g flerumettet fett. Innholdet av kolesterol er ca. 150 mg/100 g, det vil si omtrent på samme nivå som reker. Energiinnholdet er ca. 1650 kJ/100 g (ca. 400 kcal).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg