Stearinlys, ofte kalt vokslys.
.
Lisens: CC BY 2.0

Stearinlys, støpte lys av stearin med en veke i sentrum. Når veken brenner, smelter stearinen og trekkes opp i veken i tilstrekkelig mengde til at den vedlikeholder flammen. Et stearinlys brenner med en lysstyrke på rundt 1 candela (cd) om en ser rett inn i flammen.

Faktaboks

Også kjent som

vokslys, levende lys

Historikk

flamme
Temperaturområder i flammen på et stearinlys.
flamme
Av /Norsk brannvernforening.

I gamle dager var stearinlys, og før det talglys, en svært vanlig lyskilde i hjemmene. Teknikken med lysstøping ble oppfunnet i 1786. Selv om stearinlyset ga noe mer lys enn tyristikker og talglys, var det i de fleste sammenhenger utilstrekkelig som arbeidslys.

Opprinnelig ble stearin laget utelukkende av talg fra slaktede husdyr, særlig storfe og sau. Dagens stearin kan også være laget av andre materialer, som parafin eller vegetabilske voksarter som soya, raps eller palmer. Såkalte stearinlys som produseres i dag inneholder ofte lite ren stearin, men er gjerne blandet med forskjellige stoffer, dette gjelder spesielt duftlys.

Stearinlys, med sin levende flamme, er i dag kun å betrakte som en stemningsskapende lyskilde, men som i de fleste tilfeller også inneholder en mindre mengde stearin. Stearinlys, eller vokslys avgir også en egenartet lukt som noen setter pris på, og andre synes er til besvær.

I dag skjer produksjonen av stearinlys industrielt med automatiske støpemaskiner, men fremdeles fremstilles finere stearinlys for hånd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg