(av de- og gr. 'vann'), fjerning av vann fra fast stoff, væske eller gass. Prinsipper til anvendelse: a) Fjerning av fritt vann, dvs. tørking, dehydrering. Næringsmidler tørkes for å bedre holdbarheten, naturgass tørkes for å unngå hydratdannelse i rørledninger under trykk, og vannholdige løsninger tørkes for oppkonsentrering, f.eks. ved utfrysning av is. Det siste har vært benyttet for druesaft og vin. b) Molekyler omdannes ved avspalting av vann, f.eks. eten av etanol. c) Molekyler omdannes ved avspalting av vann som er bundet som krystall- eller hydratvann, f.eks. ved dehydratisering av gips. Se også frysetørking og gasstørking.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.