dehydratisering

Dehydratisering er fjerning av vann fra fast stoff, væske eller gass.

Faktaboks

Uttale
dehydratisˈering

Dette prinsippet brukes i en rekke situasjoner:

  • fjerning av fritt vann, det vil si tørking, dehydrering. Næringsmidler tørkes for å bedre holdbarheten, naturgass tørkes for å unngå hydratdannelse i rørledninger under trykk, og vannholdige løsninger tørkes for oppkonsentrering, for eksempel ved utfrysning av is. Det siste brukes for å lage druesaft og vin.
  • molekyler omdannes ved avspalting av vann, for eksempel etylen av etanol.
  • molekyler omdannes ved avspalting av vann som er bundet som krystall- eller hydratvann, for eksempel ved dehydratisering av gips.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg