Omfattet selveiede boliger på eiet eller festet - som regel eneboliger eller rekkehus. Til samme gruppe må regnes eierseksjoner der man eier eller fester en ideell andel av byggets tomt og har eksklusiv bruksrett til en bestemt leilighet. Eierseksjoner brukes oftest i ulike typer blokkbebyggelser, men kan også være rekkehus eller eneboliger.

Vi taler om leieboliger der leieren får en total bruksrett til en bestemt bolig mot å betale et vederlag - som oftest i penger. Bruksretten er midlertidig - enten på oppsigelse eller for en bestemt periode. Se husleie og husleieloven.

I et borettslag er det et selskap som eier bygningen og tomten. Andelseierne eier en del av dette selskapet og har rett og plikt til å bruke en bestemt bolig. Tidligere var dette en leierett regulert av husleieloven, men idag følger bruksretten direkte av borettslagsloven.

Aksjeleiligheter ligner mest på borettslagsleiligheter - ulikheten er at det selskap som eier bygningen er organisert som et aksjeselskap. Selskapet er derfor regulert av aksjeloven, men viktige deler av borettslagsloven gjelder også boligaksjeselskaper. Se aksjeleilighet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.