skatt på bolig

Artikkelstart

Boligeiendommer beskattes på en rekke ulike måter, blant annet i form av formuebeskatning, som beregnes ut fra eiendommens ligningsverdi, det vil si den verdi som ligningsmyndighetene har fastsatt for eiendommen året før skatteåret.

Verdien av boligeiendommer settes i praksis lavt i forhold til salgsprisen. For nybygde eiendommer settes ligningsverdien vanligvis til 25 prosent av kostprisen.

Fordelen ved å bo i eget hus er ikke lenger gjenstand for inntektsbeskatning.

Boligeiendommen beskattes som hoveregel ved salg og utleie, men det finnes en rekke unntak. Leieinntekter ved utleie av egen bolig er skattefrie dersom utleieinntektene ikke overstiger 20 000 kroner og eieren bruker minst halve boligen selv, regnet etter utleieverdien.

Det samme gjelder for tomannsbolig dersom eieren bruker minst halve tomannsboligen selv, regnet etter utleieverdien. Utleie av flermannsbolig er alltid skattepliktig.

Gevinst ved salg av bolig er skattefri dersom selgeren har eid boligen i minst ett år og har bodd der i minst ett av de to siste årene. Dette gjelder også ved salg av tomannsboliger hvor eier har bodd i den ene leiligheten, og ved salg av eneboliger med flere hybler dersom minst halvparten av boligen regnet etter utleieverdien er brukt som egen bolig.

Ved salg av gårdsbruk er den delen av gevinsten som faller på våningshus med naturlig arrondert tomt skattefri etter de samme regler.

For fritidseiendom gjelder krav om at den har vært brukt som egen fritidseiendom i minst fem av de siste åtte årene før realisasjonen for at gevinsten skal være skattefri.

Tap ved salg av boligeiendom er fradragsberettiget i den utstrekning en eventuell gevinst hadde vært skattepliktig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg