Kredittforening er en sammenslutning av låntakere som i forening påtar seg solidarisk ansvar med sikte på å oppnå bedre lånevilkår enn de kunne få enkeltvis.

Faktaboks

Uttale
kredˈittforening
Også kjent som

hypotekforening

Kredittforeningene skaffer seg lånemidler ved å utstede ihendehaverobligasjoner. Disse midler lånes ut til foreningens medlemmer mot pant i deres eiendommer.

Det finnes to kredittforeninger i Norge:

  • Landkreditt, etablert 1915 som långiver for landbruket og
  • Kredittforeningen for Sparebanker, etablert 2004.

Historikk

I 1851 ble det ved lov åpnet adgang til å starte kredittforeninger i Norge, men det skulle gå mange år før slike foreninger dukket opp fordi Norges Hypotekbank lenge dekket kredittbehovet.

I 1907 kom en ny lov om kredittforeningers adgang til å oppta obligasjonslån, og det ble stiftet tre kredittforeninger i henholdsvis Oslo, Bergen og Trondheim. Navnet på disse var Den Østenfjelske Bykredittforening, Den Vestenfjelske Bykredittforening og Den Nordenfjelske Bykredittforening. Disse gikk senere sammen i De Norske Bykredittforeninger.

I 1913 kom Den norske Hypotekforening, deretter en rekke øvrige kredittforeninger, mange med tilknytning til spesielle næringer.

Kredittforeningenes virksomhet er etter hvert i stor grad overtatt av andre typer kredittforetak. De tre bykredittforeningene skilte lag i 1986; disse er siden omdannet til banker eller kredittforetak tilsluttet et større finanskonsern.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg