Boligaksjeselskap er et aksjeselskap der aksjene gir rett til å leie en bestemt leilighet i selskapets eiendom (en aksjeleilighet). Et boligaksjeselskap er én av flere former for boligselskaper vi har her til lands.

Bestemmelsene som gir aksjonærene i et boligaksjeselskap rett til å leie en bestemt leilighet, er vanligvis inntatt i selskapets vedtekter. En aksjonær har eiendomsrett og medbestemmelsesrett i selskapet på lik linje med de øvrige aksjonærene. En del slike selskaper har også aksjonærer med leierett til et forretningslokale, men de er ikke boligaksjeselskaper og ikke omfattet av reglene som gjennomgås nedenfor.

Et boligaksjeselskap har store likheter med et borettslag, men er ikke underlagt borettslagslovens regler. Frem til den tidligere borettslagsloven, som trådte i kraft 1. juli 1960, kunne man velge mellom om selskapet skulle stiftes som et boligaksjeselskap eller som et borettslag, men deretter var borettslagsformen påbudt. Senere ble det imidlertid igjen lov å stifte boligaksjeselskaper i nybygg, men ikke i eksisterende bygg. Da den nye borettslagsloven trådte i kraft 15. august 2005, ble borettslagsformen på ny enerådende. Borettslagsloven § 1-4 første ledd inneholder i dag et forbud mot å stifte aksjeselskaper eller allmennaksjeselskaper med samme formål som borettslag. Forbudet mot å stifte boligaksjeselskap rammer også omdannelse fra et ordinært aksjeselskap til et boligaksjeselskap, gjennom en endring av vedtektene. Men et boligaksjeselskap som var lovlig stiftet før borettslagsloven trådte i kraft, trenger ikke å omdanne seg til borettslag og allerede stiftede boligaksjeselskaper kan derfor leve videre.

Det følger av borettslagsloven § 1-4 at viktige deler av borettslagsloven også gjelder for boligaksjeselskaper som er stiftet før 15. august 2005. Dette gjelder blant annet hele lovens kapittel 5 om andelseierens rett til å bruke en bolig i selskapet. Av dette følger det også at retten til å bruke en bolig ikke lenger er underlagt husleieloven. Borettslagsloven legger også opp til at boligaksjeselskaper kan omdannes til borettslag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg