Obligasjonsleilighet, en form for leiebolig hvor leietageren har ytt utleieren et lån for å få leie leiligheten. Som sikkerhet for lånet får leietageren en pantobligasjon i eiendommen på lånebeløpet.

Det følger av husleieloven § 3-7 at det i dag ikke er lov å etablere obligasjonsleiligheter. Har en leietager ytt utleieren et lån i strid med denne bestemmelsen, kan leietageren alltid kreve beløpet tilbakebetalt eller erstattet av utleieren.

For avtaler inngått før husleieloven trådte i kraft 1. januar 2000, gjelder bestemmelsene i den gamle husleieloven av 16. juni 1939 kapittel 9. Etter denne loven skal leieavtalen gi leieren en uoppsigelig leierett i minst fem år. Etter den uoppsigelige leieperioden fortsetter leieforholdet inntil det blir brakt til opphør ved oppsigelse. Leieavtalen kan ikke sies opp før pantelånet tidligst kunne vært oppsagt. Så lenge leieren er innehaver av pantelånet, kan ikke leieforholdet sies opp.

For obligasjonsleiligheter som er gyldig stiftet, kan pantobligasjonen og leieretten overdras uavhengig av hverandre, med mindre annet er avtalt. Så lenge leieavtalen er uoppsigelig, har leieren rett til å overdra leieretten; overdragelse krever utleiers godkjenning, men han kan bare nekte hvis det foreligger saklig grunn. Leieren har dessuten rett til å fremleie leiligheten i til sammen to år i den tid leieavtalen er uoppsigelig.

Utleier kan heve avtalen hvis leieren vesentlig misligholder avtalen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.