landskapsarkitektur

Av .

Artikkelstart

Landskapsarkitektur er planlegging, utforming og forvaltning av landskapet med sikte på ulike former for bruk og utnyttelse, men med et overordnet mål å opprettholde livsmiljø, produktivitet og estetiske kvaliteter i landskapet.

Landskapsarkitektur spenner over et vidt spektrum av arbeidsoppgaver. Disse veksler i målestokk fra utforming av mindre hager og uterom mellom bygninger, utemiljø i boligområder, grøntanlegg ved skoler og andre institusjoner, større parker og friområder og oversiktsplaner for grøntområder i bysamfunn til landskapsbehandling ved store inngrep som veianlegg, industri- og kraftutbygging og overordnede landskapsplaner for større områder og regioner. De førstnevnte oppgavene blir gjerne betegnet som hagekunst og har dype røtter i kulturhistorien, mens landskapsarkitektur som en mer omfattende disiplin er utviklet i moderne tid. En av pionerene i denne sammenheng var den amerikanske landskapsarkitekten Frederic Law Olmsted.

Et særkjennetegn ved landskapsarkitektur er at det arbeides med naturelementer som ofte må sees innenfor et meget langt tidsperspektiv. En treplantning kan for eksempel kreve flere menneskealdere for å utvikle sitt endelige preg. Landskapsarkitektur bygger på en kombinasjon av formgivning og naturfaglig-økologisk innsikt. Disiplinen er blitt fast etablert i de fleste vestlige industriland i løpet av 1900-tallet og er i fremvekst i en rekke land ellers i verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg