Landskapsarkitektur
Av .

Landskapsarkitektur, omhandler strategisk planlegging, kreativ utforming og ansvarlig forvaltning av landskapet med mål om å muliggjøre ulike bruks- og utnyttelsesformer. Det overordnede formålet er å sikre bevaring av det økologiske miljøet, opprettholde produktiviteten og ivareta estetiske kvaliteter i det aktuelle landskapet.

Bruksområder

Landskapsarkitektur omfatter en bred rekke oppgaver som varierer i skala, alt fra design av små hager og uterom mellom bygninger, utforming av utemiljøer i boligområder og grøntanlegg ved skoler og institusjoner, til større parker, friområder og overordnede planer for grøntområder i byer. Det inkluderer også planlegging av landskapet i forbindelse med store prosjekter som veiutbygging, industri- og kraftverksetablering, samt overordnede planer for store områder og regioner. De førstnevnte oppgavene kalles ofte hagekunst og har dype røtter i kulturhistorien, mens landskapsarkitektur som en mer omfattende disiplin utviklet seg i moderne tid. En av pionerene innenfor dette feltet var den amerikanske landskapsarkitekten Frederic Law Olmsted.

Et karakteristisk trekk ved landskapsarkitektur er at det ofte jobbes med naturkomponenter som ofte krever et svært langt tidsperspektiv for å oppnå sitt endelige utseende. For eksempel kan en plantet skog ta flere generasjoner å utvikle seg til sin endelige form. Landskapsarkitektur kombinerer derfor formgivning med innsikt i naturvitenskap og økologi. Disiplinen har etablert seg i de fleste vestlige land gjennom det 20. århundret, og er også i vekst i flere andre deler av verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg