Wanda Heger

Faktaboks

Wanda Heger
Wanda Hjort Heger
Født
9. mars 1921, Oslo
Død
27. januar 2017
Wanda Heger i 1945.
Av .

Artikkelstart

Wanda Heger var en norsk motstandskvinne og sosionom.

Heger ble i oktober 1942 sammen med sin familie deportert til Tyskland og sivilinternert i Gross Kreutz (vest for Potsdam). Sammen med andre medlemmer av den norske kolonien der gjorde hun en glimrende innsats for landsmenn i konsentrasjonsleirene, ved formidling av brev og beskjeder, og forsendelser av matvarer og medisiner. En viktig del av virksomheten var utarbeidelsen av et illegalt kartotek over norske fanger i tyske fengsler og leirer, noe som bidro til å redde manges liv under Bernadotte-aksjonen våren 1945.

Etter krigen beholdt Heger sitt sterke engasjement for de norske tysklandsfangene. De første etterkrigsårene arbeidet som kurator for Nasjonalhjelpen for krigens ofre. Etter å stiftet familie og født seks barn, vendte Heger på midten av 1960-tallet tilbake til yrkeslivet hvor hun arbeidet resten av sitt yrkesaktive liv innenfor kriminalomsorgen.

Weger ble siden medlem av Rikstrygdeverkets rådgivende organ for krigspensjoneringssaker, og hun var i mange år styremedlem i Nasjonalhjelpens Fond og Stiftelsen «Hvite busser til Auschwitz».

Heger utgav i 1984 Hver fredag foran porten sammen med Guri Hjeltnes. Hun ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1985 og tildelt Røde Kors' hederstegn i 2001.

Hun var datter av Johan B. Hjort og ble mor til Anders Heger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ottosen, Kristian (1998): Redningen. Veien ut av fangenskap våren 1945. Oslo. Aschehoug. 391 s.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg