Faktaboks

Nasjonalhjelpen

Nasjonalhjelpen til de skadelidte distrikter, Nasjonalhjelpens fond for krigens ofre

Uttale
nasjonˈalhjelpen

Nasjonalhjelpen er en vanlig betegnelse på institusjonen i Norge som under andre verdenskrig i 1940–1945 og i de første etterkrigsårene stod for innsamlinger og utdeling av hjelp til skadelidte etter krigen.

Den 25. april 1940 ble Fellesutvalget for humanitært hjelpearbeid opprettet av Administrasjonsrådet. Under navnet Nasjonalhjelpen til de skadelidte distrikter satte Fellesutvalget i juni 1940 i verk en landsinnsamling som innbrakte vel 29 millioner kroner. Fellesutvalget ble avsatt av den nazistiske okkupasjonsmakten i september 1941, men arbeidet ble holdt gående så lenge det kunne skje på saklig basis. Dens viktigste oppgave under okkupasjonen ble formidling av svensk og annen utenlandsk hjelp til Norge.

Etter frigjøringen i 1945 satte Nasjonalhjelpen i verk en innsamling til frihetskampens ofre som innbrakte 103,7 millioner kroner, hvorav 32,3 millioner etter hvert ble utbetalt, dels til avhjelp av nød og hjelp til selvhjelp og dels som frihetsgaver. Resten, vel 71 millioner, ble overført til Nasjonalhjelpens fond for krigens ofre, som ble opprettet i 1947. Organisasjonen ble så avviklet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg