Fondet for dansk-norsk samarbeid

Schæffergården
Fondets eiendom i Danmark, Schæffergården, i 2013.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Lysebu
Fondets eiendom i Norge, Lysebu, i 2010.

Fondet for dansk-norsk samarbeid er et et bilateralt fond som har som formål å arbeide for økt forståelse mellom Danmark og Norgekulturelle og andre områder.

Fondet ble opprettet i 1946 på dansk initiativ og bestod av penger som var igjen etter Danskehjelpen, ca. 16,5 millioner norske kroner.

Eiendommer

I 1947 ble eiendommen Lysebu i utkanten av Oslo skjenket til fondet som en norsk folkegave til minne om den danske brorskapsånd under krigsårene, og kort tid etter kjøpte fondet Schæffergården i Danmark. Lysebu og Schæffergården har senere vært utgangspunkt for fondets arbeid, og har vært sentrale plasser for kultur- og vitenskapssamarbeidet mellom Norge og Danmark. Det inngår også i fondets program å åpne de to sentrene for offentligheten med skiftende utstillinger og konserter.

Virksomhet

Grunnkapitalen utgjorde 16 573 000 norske kr; halvparten av kapitalen forvaltes av hvert av de to land. Fondets formål er å bidra til økt forståelse og samarbeid mellom Norge og Danmark på kulturelle og andre områder. Formålet fremmes i første rekke ved utdeling av enkelt- eller gruppestipendier til vitenskapsmenn, kunstnere, forfattere, prester, lærere, håndverkere og arbeidere til opphold på fondets eiendommer Schæffergården i Gentofte ved København (for norske) og Lysebu på Voksenkollen, Oslo (for danske).

Fondet utgir bøker og studiehefter, arrangerer utstillinger, kurs, konferanser, konserter og foredrag. Generalsekretær til sin død 1978 var Borghild Hammerich.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg