Dachau (betjent kremasjonsovn)

Dachau var til 1945 en av Hitler-Tysklands mest beryktede konsentrasjonsleirer. Kremasjonsovn betjent av fanger som ble tvunget til dette arbeidet.

Av /NTB Scanpix ※.
Dachau (likhauger)

Hauger av lik som ennå ikke var kremert da amerikanske tropper befridde leiren i mai 1945.

Av /NTB Scanpix ※.

Dachau konsentrasjonsleir var en særlig beryktet konsentrasjonsleir i Bayern i det sørlige Tyskland, tre kilometer fra Dachau by og 18 kilometer nordvest for München, ved elven Amper. Leiren ble åpnet 22. mars 1933 og var den av nazistenes konsentrasjonsleirer som var lengst i drift. Leiren ble befridd 29. april 1945.

Faktaboks

Uttale
dˈaxau

Over 200 000 mennesker fra hele Europa var fanger i leiren eller i en av de mange uteleirene. Over 41 500 av dem døde eller ble drept.

Kort historikk

Leirens mest betydningsfulle kommandant, Theodor Eicke (1892–1943), gjorde Dachau til modell for hvordan en konsentrasjonsleir burde organiseres og drives. Konseptet han utviklet i Dachau ble senere videreutviklet i Sachsenhausen. Også her fungerte han som kommandant i en periode. Dachaus posisjon i nazistenes konsentrasjonsleir-system ble nok også fremmet av at Heinrich Himmler var sjef for SS og politiet i Bayern da leiren ble etablert.

De første fangene som kom til leiren var tyske kommunister. Senere kom tyske sosialdemokrater, borgerlige politikere og tilhengere av monarki; felles for dem var motstanden mot naziregimet. Også jødiske menn og Jehovas vitner ble sendt til leiren i denne tidlige fasen.

Fra 1937 fungerte Dachau som den sentrale konsentrasjonsleiren i Sør-Tyskland, og leiren ble kraftig utvidet. Fra nå av ble stadig flere fanger i ulike kategorier sendt til leiren. Ved utbruddet av andre verdenskrig ble også fanger fra de okkuperte landene sendt dit, særlig fra 1942 da fangene ble viktig tvangsarbeidskraft for tysk rustningsproduksjon.

Tvangsarbeid

Fanger på tvangsarbeid
Fanger på tvangsarbeid i Dachau i 1938.
Av /Das Bundesarchiv.
Lisens: CC BY SA 3.0

Den systematiske utnyttelsen av fangene som tvangsarbeidere startet etter krigsutbruddet. Tallrike arbeidskommandoer tjente som instrument for tilintetgjøring av fangene, som for eksempel den beryktede kommandoen i et nærliggende grustak. I andre kommandoer og uteleire ble fangene i Dachau utnyttet som tvangsarbeidere for tysk rustningsindustri.

De store uteleirene i München-Allach (for BMW) og i Augsburg-Haunstetten (for Messerschmitt) ble etablert i 1943, og flere tusen fanger var tvangsarbeidere i disse leirene. BMW og Messerschmitt spilte en sentral rolle for nazistenes flyproduksjon og krigføring.

Død, massemord og medisinske eksperimenter

Som i andre konsentrasjonsleirer forverret situasjonen seg utover i andre verdenskrig. Mangelfull ernæring, elendige medisinske og hygieniske forhold, hardt tvangsarbeid og brutal behandling gjorde at dødstallene steg. I august 1941 begynte massehenrettelser av sovjetiske krigsfanger, og rundt 4500 av disse ble skutt i løpet av ett år. Også senere ble det utført massehenrettelser av sovjetiske krigsfanger, men i betraktelig mindre omfang enn i 1941–1942.

Det ble gjennomført flere typer medisinske eksperimenter i Dachau, det største var malaria-forsøkene der rundt 1100 fanger ble infisert med sykdommen og rundt ti prosent av dem døde. Over 150 fanger mistet dessuten livet som følge av trykk-eksperimenter og eksperimenter med nedkjøling. Dessuten spilte Dachau en indirekte rolle i nazistenes aksjoner mot mennesker som de betraktet som biologisk mindreverdige. Fanger i Dachau med fysiske og psykiske funksjonshemminger ble i flere tilfeller selektert og deportert blant annet til pleieinstitusjonen Bernburg Euthanasia Centre hvor de ble gasset i hjel.

Krigens slutt

Polske fanger befridd

Polske fanger i Dachau jubler over befrielsen ved krigens slutt. Bildet er tatt helt i slutten av april eller begynnelsen av mai 1945.

Av /United States Holocaust Memorial Museum.
Utryddelsesleire og utvalgte konsentrasjonsleire

Tyske utryddelsesleire (rødt) og utvalgte konsentrasjonsleire vist på kart med dagens grenser.

Utryddelsesleire og utvalgte konsentrasjonsleire
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Det siste krigsåret var fangetallet mellom seks og ti ganger høyere enn leirens kapasitet tilsa. De allerede dårlige hygieniske forholdene forverret seg kraftig, og maten strakk ikke til. Store fangetransporter fra Ungarn i november 1944 førte med seg en epidemi av flekktyfus, og dødsraten ble mer enn firedoblet. Evakueringen av leiren startet 26. april 1945, hovedsakelig fordi allierte tropper nærmet seg. Mange fanger døde og ble drept under evakueringsmarsjen. 28.–29. april 1945 forlot SS leiren, og om morgenen 29. april ble den befridd av amerikanske tropper.

I årene 1945–1948 brukte amerikanerne deler av leirområdet som interneringsleir for medlemmer av NSDAP og SS.

I 1965 ble minnestedet Dachau åpnet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Benz, Wolfgang og Barbara Distel: Der Ort des Terrors : Geschichte der Nationalsozialistischen Konzentrationslager, bind 2, 2005

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg