Peter Fredrik Holst Hjort

Faktaboks

Peter Fredrik Holst Hjort
Født
23. mars 1924, Oslo
Død
1. januar 2011, Bærum

Artikkelstart

Peter Hjort var en norsk lege, og den første rektoren ved Universitetet i Tromsø. Som leder av interimsstyret i forkant av opprettelsen av Universitetet i Tromsø spilte han en viktig rolle i opprettelsen av dette universitetet. Han var en norsk og internasjonal pioner innen utforskningen av helsetjenestens mål, midler, metoder, kvalitet og dynamikk.

Hjort ble knyttet til Rikshospitalet i 1952. Han drev omfattende studier i blodets koagulasjon og ble dr.med. i 1957. I 1959 ble han spesiallege og dosent i hematologi ved Universitetet i Oslo, og fra 1969 var han professor samme sted.

Samme år ble han utnevnt til formann i interimsstyret for det nye Universitetet i Tromsø, i en situasjon der store deler av landets akademiske miljø var motstandere av opprettelsen av dette universitet. Hjort ledet arbeidet mot opprettelsen og i 1972 ble han valgt til universitetets første rektor. Som en følge av sterkt ulike syn på universitetets organisasjonsform mellom Hjort og studentorganisasjonene sa han opp sin stilling i 1973. Han vendte da tilbake til Rikshospitalet.

I 1976 tok han initiativet til etablering av Gruppe for helsetjenesteforskning under Norges Almenvitenskapelige Forskningsråd, nå tilknyttet Statens institutt for folkehelse, og var gruppens daglige leder i en årrekke.

Han var sønn av Johan Bernhard Hjort og bror av Johan Hjort og Wanda Heger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg